Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είναι απίθανο να προχωρήσει σε άλλη μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων όσο η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.
Ο Πάουελ περιέγραψε την κίνηση αυτή ως «αναπροσαρμογή με στόχο να διασφαλίσει ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή» στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη πρόσφατη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Η κίνηση αυτή δεν ακολούθησε τη συνήθη σταδιακότητα που χαρακτηρίζει τις αλλαγές των επιτοκίων της Fed. Ορισμένοι αξιωματούχοι της FOMC τόνισαν ότι η υποστήριξή τους στην κίνηση αυτή προέκυψε από τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό που τους έπεισαν ότι αυτός κατευθύνεται προς τον στόχο του 2%.
Ωστόσο, τα πρακτικά της συνεδρίασης έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι προτιμούσαν να μειώσουν τα επιτόκια με πιο σταδιακό ρυθμό, ενδεχομένως επειδή η οικονομία παραμένει εντυπωσιακά ανθεκτική ακόμη και μπροστά σε αυτό που οι αξιωματούχοι της Fed αποκαλούν «περιοριστική» πολιτική.
«Ορισμένοι συμμετέχοντες τόνισαν ότι θα προτιμούσαν μια μείωση του εύρους στόχου κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνεδρίαση και μερικοί άλλοι ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση», αναφέρουν τα πρακτικά.
«Πολλά από τα ‘γεράκια’ μπήκαν στη συνεδρίαση θέλοντας μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης αλλά συμβάδισαν με αυτή των 50 μονάδων», δήλωσε ο Ντέρεκ Τανγκ, οικονομολόγος της LH Meyer/Monetary Policy Analytics.
Τα πρακτικά ανέφεραν ότι «μια σημαντική πλειοψηφία» υποστήριξε την κίνηση των 50 μονάδων βάσης. Ο Τανγκ χαρακτήρισε αυτόν τον όρο «σπάνιο» και προσέθεσε πως «αυτό που δεν μπορούν να πουν είναι ότι σχεδόν όλοι το υποστήριξαν».
«Δεν πρόκειται για μια επιτροπή που αισθάνεται ότι βιάζεται να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια», δήλωσε ο Πάουελ. «Είναι μια επιτροπή που θέλει να καθοδηγείται και τελικά θα καθοδηγείται από τα επικαιροποιημένα δεδομένα».
Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον Σεπτέμβριο έδειξαν μια έντονη ανάκαμψη από την επιβράδυνση των προσλήψεων τους προηγούμενους τρεις μήνες. Οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 254.000 και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,1%, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο δείκτης της Fed της Ατλάντα εκτιμά τώρα ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% το γ’ τρίμηνο. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed σημειώνουν ήδη ότι η προτίμησή τους είναι να κινηθούν πιο αργά προς το παρόν.
«Δεδομένου του πού βρίσκεται η οικονομία σήμερα, θεωρώ ότι το κόστος μιας πολύ μεγάλης χαλάρωσης πολύ γρήγορα είναι μεγαλύτερο από το κόστος μιας πολύ μικρής χαλάρωσης πολύ αργά», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Αλμπέρτο Μουσάλεμ, σε δηλώσεις του. Ο ίδιος θα γίνει μέλος με δικαίωμα ψήφου στην FOMC το 2025.
Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέιλι, η οποία έχει δικαίωμα ψήφου, δήλωσε πρόσφατα ότι «μία ή δύο ακόμη περικοπές φέτος καλύπτουν πραγματικά το εύρος του τι μέλλει γενέσθαι δεδομένης της πρόβλεψής μου για την οικονομία».