Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ενδέχεται να συζητήσουν μια ιστορική αύξηση επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα (100 μονάδες βάσης) αργότερα αυτόν τον μήνα, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τα οποία «σιγούρεψαν» μια κίνηση 75 μονάδων βάσης, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι επενδυτές ανέβασαν τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου -η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη αύξηση της σύγχρονης ιστορίας της Fed- με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να δείχνουν τώρα πιθανότητα μια στις τρεις.

«Εάν όντως γίνει αύξηση 100 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, τότε νομίζω ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για αργότερα μέσα στο έτος πιθανώς επιδεινώνονται», δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος στην JP Morgan Chase & Co.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα, αφότου η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ότι ήταν πιθανή αύξηση είτε κατά 50 είτε κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Η πλειοψηφία των συναδέλφων του έκτοτε είτε έχει επαναλάβει τη γραμμή, είτε υποστήριξε τη μεγαλύτερη κίνηση.

Ο κυβερνήτης της Fed Christopher Waller έχει προγραμματιστεί να μιλήσει την Πέμπτη, ενώ ο Πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, και ο συνάδελφός του στο Σεντ Λούις, James Bullard μετέχουν σε δύο εκδηλώσεις την Παρασκευή. Μετά όλοι μπαίνουν στην «περίοδο συσκότισης» πριν από τη συνάντηση.

Ο Brett Ryan, ανώτερος οικονομολόγος στην Deutsche Bank AG, είπε ότι ήταν λογικό να τιμολογηθεί ο κίνδυνος μεγαλύτερης κίνησης της Fed, αλλά ο ίδιος το θεωρεί απίθανο χωρίς ρητή επικοινωνία από την κεντρική τράπεζα.

«Τα γεράκια πρέπει να έχουν συμφωνήσει με την καθοδήγηση για 50 προς 75 μονάδες βάσης, με την κατανόηση ότι αν θα είχαμε υψηλότερο πληθωρισμό το 75 θα είναι ο αριθμός», είπε.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει στραφεί σε επιθετική σύσφιξη της πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, κάτι που οι επικριτές λένε ότι προκλήθηκε από την αργή αρχική αντίδραση της.

Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα -η μεγαλύτερη αύξηση από το 1994- παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχαν στείλει σήμα για μικρότερη κίνηση, μισής ποσοστιαίας μονάδας.

«Μετά από αυτό που συνέβη τον Ιούνιο, δεν αποκλείω τίποτα», δήλωσε ο Stephen Stanley, επικεφαλής οικονομολόγος στην Amherst Pierpont Securities.