Στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η συνολική αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ εξ αυτών να επιβαρύνει την τσέπη του Έλληνα πολίτη. Κορωνοϊός και έξαρση λοιπών ιώσεων, προκάλεσαν ρεκόρ στις πωλήσεις φαρμάκων που από πλευράς συσκευασιών συσκευασιών έφτασαν κοντά στα 432 εκατομμύρια συσκευασίες. Φαίνεται δηλαδή σαν κάθε ένας από εμάς να προμηθεύτηκε 42 κουτιά φαρμάκων μέσα σε μία χρονιά!
Τα παραπάνω συμπεράσματα εξάγονται από τα προσωρινά στοιχεία για το 2022 που συνέλεξε από 2000 και πλέον φαρμακεία η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων της φαρμακευτικής αγοράς IQVIA. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 12μηνο Δεκεμβρίου 2021-Νοεμβρίου 2022 η αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων, χωρίς να υπολογιστεί το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, διαμορφώθηκε από πλευράς αξίας στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο 12μηνο.
Αν στο παραπάνω ποσό προστεθεί μεσοσταθμικά ένα περιθώριο της τάξης του 35%, το οποίο αφορά κυρίως τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα καθώς στα μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ) δεν υπάρχει όριο, τότε φαίνεται ξεκάθαρα πως η αγορά προσέγγισε τα 4,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των διακινούμενων σκευασμάτων ή οποία διαμορφώθηκε στο 4,2%.
Έχει αποδειχτεί ακόμη ότι η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά συνταγογραφούμενων αποζημιούμενων φαρμάκων είναι μεσοσταθμικά περί το 20%. Σε αυτό το ποσοστό αν συμπεριλάβουμε τα ΜΗΣΥΦΑ, την αρνητική λίστα αλλά και το κόστος για την αγορά φαρμακευτικού σκευάσματος στο οποίο η συμμετοχή ξεπερνά το 25%-10% (όταν αγοράζεται σκεύασμα αποζημιούμενο αλλά όχι το φθηνότερο με βάση το οποίο προσδιορίζεται το ποσοστό συμμετοχής), τότε αποδεικνύεται ότι, πληρώσαμε στα φαρμακεία φέτος πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμη δε γνωρίζουμε την πορεία της αγοράς το Δεκέμβριο του 2022 ο οποίος ήταν ένας ιδιαίτερος μήνας, με σημαντικότερο το θέμα των ελλείψεων, όμως και πάλι η γενικότερη εικόνα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα.
Οι πρωταγωνιστές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IQVIA οι θεραπευτικές κατηγορίες οι οποίες και βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις από πλευράς αγορά σκευασμάτων καλύπτοντας το 87% της αγοράς, ήταν οι παρακάτω:
- Πεπτική οδός και μεταβολισμός: αύξηση σε αξία 8,7% και σε όγκο 2,2%
- Καρδιαγγειακό σύστημα: αύξηση σε αξία 3,3% και σε όγκο 0,5%
- Κεντρικό νευρικό σύστημα: αύξηση σε αξία 2,2% και σε όγκο 4,1%
- Αίμα και αιμοποιητικά όργανα: αύξηση σε αξία 2,1% και σε όγκο πτώση 3%
- Αναπνευστικό σύστημα: αύξηση σε αξία 25,7% και σε όγκο 31,6%
- Φάρμακα κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση: αύξηση σε αξία 7,4% και σε όγκο 12,3%
- Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων: Αύξηση σε αξία 6,2% και σε όγκο 6,6%
- Ορμονικά σκευάσματα, εξαιρουμένων των γεννητικών ορμονών: Αύξηση σε αξία και σε όγκο 4,1% και σε όγκο
Σημαντική η αύξηση των γενοσήμων
Μια ακόμη σημαντική πτυχή που αποτυπώνεται στα στοιχεία της IQVIA, είναι η αύξηση της διακίνησης γενοσήμων η οποία ήταν σημαντικά υψηλότερη από την αύξηση που παρουσίασε η αγορά. Συγκεκριμένα το εξεταζόμενο 12μηνο (Δεκέμβριος 2021-Νοέμβριος 2022) τα γενόσημα αυξήθηκαν από πλευράς αξίας κατά 11,7% και από πλευράς όγκου κατά 9,5%. Αντίστοιχα και το μερίδιό τους στην αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων διευρύνθηκε από 31,1% στο 33% από πλευράς αξίας και κατά 24,6% στο 26% και από πλευράς όγκου.
Διαβάστε ακόμη: