Στα σύνορα με την Ελλάδα κοντά στις Καστανιές Έβρου μετακινήθηκαν το βράδυ της Κυριακής εκατοντάδες Αφγανοί πρόσφυγες, λόγω φημών ότι η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της από τις 28  έως τις 31 Αυγούστου.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, η τουρκική στρατοχωροφυλακή τους σταμάτησε κοντά στα σύνορα και δεν τους επέτρεψε να πάνε στο σημείο «0» ενώ πληροφορίες αναφέρουν και ότι από την ελληνική πλευρά είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και αυτή την στιγμή επικρατεί μια στασιμότητα.

Μετά από την ανακοίνωση αυτή του ανοίγματος της διέλευσης προς την Ελλάδα, κάποιοι Αφγανοί κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα Pazarkule ενώ άλλοι πήγαν προς τη Βουλγαρία, στη συνοριακή πύλη Kapıkule.

Υπενθυμίζεται ότι και η κρίση του 2019 στον Έβρο, είχε ξεκινήσει με fake news. Μάλιστα, το χθεσινό θέμα της μετακίνησης των Αφγανών προς τα ελληνικά σύνορα, έγινε και πρωτοσέλιδη είδηση στην εφημερίδα Χουριέτ.

Οι φήμες διακινήθηκαν μέσω των social media, με την ανησυχία για προβοκάτσια από την πλευρά της Τουρκίας να είναι έντονη.

Έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για προσφυγικό κύμα

Όπως μεταδίδει το radar.gr, η μαζική έξοδος Αφγανών προς το Πακιστάν προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποιούν, ότι είναι ζήτημα χρόνου οι ροές των προσφύγων να φτάσουν στην Τουρκία και να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης μέσω μαζικής εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα είναι υπαρκτός και γι΄ αυτό έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό και στην ΕΛ.ΑΣ.

Ήδη Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Τουρκία έχουν αρχίσει να περνάνε τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Γι΄ αυτό δεν αποκλείεται το Φθινόπωρο να αντιμετωπίσει η χώρα έναν ακόμα υβριδικό πόλεμο.

Τα έργα για την οχύρωση των συνόρων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να προκαλέσουν νέες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ήδη τα πρώτα 27 χιλιόμετρα είναι έτοιμα. Η ενίσχυση των συνόρων συνεχίζεται, με τον Στρατό Ξηράς να τοποθετεί πλέγμα κονσερτίνα, καθώς και άλλα εμπόδια σε διάφορα περάσματα τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Παράλληλα, στα σύνορα θα υπάρχει και ηλεκτρονική επιτήρηση, που θα επεκτείνεται σε μήκος 115 χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Φεβρουαρίου 2020, όταν χιλιάδες μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν μαζικά από την Τουρκία στην Ελλάδα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία αξιοποίησαν και τις ηλεκτρονικές υποδομές για την αποτροπή εισόδου στην Ελλάδα.