Η μαζική έξοδος Αφγανών προς το Πακιστάν προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποιούν, ότι είναι ζήτημα χρόνου οι ροές των προσφύγων να φτάσουν στην Τουρκία και να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης μέσω μαζικής εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα είναι υπαρκτός και γι΄ αυτό έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό και στην ΕΛ.ΑΣ.

Ήδη Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Τουρκία έχουν αρχίσει να περνάνε τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Γι΄ αυτό δεν αποκλείεται το Φθινόπωρο να αντιμετωπίσει η χώρα έναν ακόμα υβριδικό πόλεμο.

Ανάβει φιτίλι στη Μεσόγειο

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση ολόκληρη την εύφλεκτη ζώνη της Μεσογείου.

Οι ακραίοι Ισλαμιστές σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη έχουν αναθαρρήσει μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Με δεδομένο ότι υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που εγκατέλειψαν οι Αμερικανοί έπεσαν στα χέρια του ISIS και της Αλ Κάιντα που πολεμούσαν μαζί με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο κίνδυνος εξαγωγής της τρομοκρατίας και της επανεμφάνισης των ακραίων Ισλαμιστών σε Ιράκ και Συρία μπορεί να προκαλέσει νέες μεταναστευτικές ροές.

Αναβάθμιση Τουρκίας

Η παράδοση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Αμερικανοί επιδιώκουν να αποκτήσουν επιρροή στα κρίσιμα μέτωπα μέσω Τουρκίας, η οποία κατάφερε να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία σε Λιβύη, Κατάρ, Νίγηρα, Συρία, Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν, ενώ διεκδικεί να αναλάβει και την ανασυγκρότηση του στρατού του ισλαμικού κράτους του Αφγανιστάν.

Ο Ερντογάν επιδιώκει να βάλει χέρι στην εξόρυξη μεταλλευμάτων στο Αφγανιστάν και να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες ποσότητες λιθίου, το οποίο έχει τεράστια ζήτηση στη βιομηχανία αυτοκινήτων και είναι απαραίτητο για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων.

Κυριαρχία στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία που ήταν μέχρι πρόσφατα το μαύρο πρόβατο για τους Αμερικανούς έχει γίνει αξιόπιστος σύμμαχος και μεγάλη περιφερειακή υπερδύναμη με κυρίαρχο ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Η ανάρτηση Μπλίνκεν μετά την επικοινωνία που είχε με τον Τσαβούσογλου αποκαλύπτει τη ριζική αλλαγή της στρατηγικής των Αμερικανών απέναντι στην Τουρκία.

Αντίθετα, ο ρόλος της Ελλάδας υποβαθμίζεται γιατί έχουν αλλάξει πλέον οι γεωπολιτικές ισορροπίες.

Φον Ντερ Λάιεν: Έκκληση σε όλες τις χώρες να υποδεχτούν πρόσφυγες