Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του 2022, η FIA ανακοίνωσε αλλαγές στον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2023 και αφορούν όλους τους οδηγούς που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα που τελούν υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Οι αλλαγές έχουν στόχο να σταματήσουν την προβολή πολιτικών, θρησκευτικών ή προσωπικών μηνυμάτων, στο πλαίσιο αγωνιστικών τριημέρων. Στη Φόρμουλα 1, οι Λιούις Χάμιλτον και Σεμπάστιαν Φέτελ έχουν πρωταγωνιστήσει κατά το παρελθόν, φορώντας μπλουζάκια με συνθήματα κοινωνικού, πολιτικού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Αυτές οι κινήσεις δεν έχουν περάσει απαρατήρητες, με την FIA να έχει ήδη απαγορεύσει από τους πιλότους να φορούν μπλούζες το βάθρο που μεταδίδουν πολιτικά ή κοινωνικά μηνύματα.

O νέος κώδικας της FIA αναφέρει ότι «η μη συμμόρφωση με τις οδηγίες της FIA σχετικά με τον διορισμό και τη συμμετοχή προσώπων κατά τη διάρκεια επίσημων τελετών σε οιοδήποτε πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της FIA θα θεωρείται, πλέον, παραβίαση των κανονισμών».

Επιπλέον αλλαγές στον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα ξεκαθαρίζουν τον ορισμό της «απρεπούς συμπεριφοράς». Μέχρι πρότινος, οι οδηγοί απαγορευόταν να χρησιμοποιήσουν προσβλητική συμπεριφορά, χειρονομίες ή ύβρεις (λεκτικά ή γραπτά). Πλέον, το αναθεωρημένο κομμάτι του ΔΑΚ προβλέπει πως «απαγορεύεται η γενική χρήση γλώσσας (γραπτή ή λεκτική) και χειρονομίας που είναι επιθετική, προσβλητική, άκομψη, αγενής ή υβριστική που μπορεί να εκληφθεί ως αγενής ή να προκαλέσει προσβολή, ταπείνωση ή να είναι απρεπής».

Η FIA αναφέρει, ακόμη, στο καταστατικό ότι «προάγει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απέχει από την εκδήλωση διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος δέρματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, φιλοσοφικής ή πολιτικής άποψης, οικογενειακής κατάστασης ή αναπηρίας».

Διαβάστε ακόμη: