Παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου εμφανίζει ενδείξεις υπερθέμανσης μια σειρά λόγοι – εγχώριοι και διεθνείς – δείχνουν ότι η αγορά μπορεί χωρίς σοβαρές αναταράξεις να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και να αγγίξει τις 1500 μονάδες , ακόμη και στις αρχές του φθινοπώρου.

Δεν πρέπει βέβαια να παραγνωρίζονται μια σειρά ανασταλτικοί παράγοντες όπως η συνεχιζόμενη «δυστοκία» της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα διαχείρισης , όπως και οι πρώτες δυσκολίες αποτελεσματικής λειτουργίας του μάλλον υπερβολικού σχήματος των 63 υπουργών για υφυπουργών.

Πρέπει όμως να παρατηρηθεί ότι τα θετικά υπερτερούν σαφώς των αρνητικών : Πριν λίγη ώρα ο  Φωκίων Καραβίας διευθύνων σύμβουλος της Eurobank μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας τόνισε ότι τα δύσκολα πέρασαν και προανήγγειλε την ώρα της ανταμοιβής για τους μετόχους της τράπεζας. Ο κ. Καραβίας ανακοίνωσε επίσης ότι το 2023 το ένα τρίτο των κερδών της Τράπεζας θα προέρχεται από τις δραστηριότητες εξωτερικού .

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την διανομή μερίσματος με στόχο το 2024 να διανεμηθούν ως μέρισμα το 25% των κερδών της φετινής χρήσης.

Όσα θα προκύψουν από την εν εξελίξει γενική συνέλευση της Eurobank αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς , αφού η εν λόγω τράπεζα θα κάνει το σημαντικό βήμα για την επόμενη φάση της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον τραπεζικό κλάδο. Η διοίκηση της τράπεζας θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την επαναγορά του ποσοστού μετοχών (1,4%) της Τράπεζας που διατηρεί στην κατοχή του το Ταμείο.

Από την εξέλιξη αυτή θα φανούν πολλά : Κατ΄αρχήν θα διαπιστωθεί κατά πόσον είναι εύκολο να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που τίθενται από το ίδιο το νομικό πλαίσιο του ΤΧΣ. Η αγορά αναμένεται να «μετρήσει» τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ως το πρώτο βήμα για την αποεπένδυση του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.  Η τιμή στην οποία θα γίνει η επαναγορά αναμένεται να αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας εντός του Αυγούστου.

Η Διοίκηση της Eurobank έχει ανακοινώσει για την επαναγορά ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, εντός έξι μηνών από σήμερα,  στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ. Για την επαναγορά των μετοχών έχει υπολογιστεί ποσό έως 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χορηγούνταν σε διαφορετική περίπτωση ως μέρισμα στους στόχους από τα κέρδη (ποσοστό 15%) της χρήσης 2022.

Η επαναγορά όμως κρίνεται ιδιαίτερα  επωφελής για τους μετόχους της Τράπεζας, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα αυξηθούν κατά 1,4%, ενώ οι μέτοχοι θα είναι ωφελημένοι και από το γεγονός ότι η αγορά των μετοχών θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία. Μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, η Eurobank θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις 52.080.673 ίδιες μετοχές που θα αποκτήσει για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της Διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν ή/και σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Όπως διαφαίνεται, μετά τη Eurobank, επόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ θα είναι αυτή από την Εθνική Τράπεζα. Το ποσοστό ελέγχου του ΤΧΣ είναι το μεγαλύτερο (40,39%) και αναμένεται η διάθεση του 20% εντός του φθινοπώρου, ενδεχομένως τον Οκτώβριο, εκτός απροόπτου. Η διάθεση του ποσοστού αναμένεται να γίνει συνδυαστικά σε ξένο αλλά και σε εγχώριους επενδυτές (επιχειρηματίες, εφοπλιστές). Γενικά στη στρατηγική αποπένδυσής του, το ΤΧΣ θα επιλέξει τους προτιμητέους επενδυτές με βάση την ποιότητα και τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα τους, και βεβαίως το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος.

 

Διαβάστε περισσότερα