Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

Εμβόλιο AstraZeneca: Μήνυση κατά της εταιρείας κατέθεσε η Ε.Ε. για τις  καθυστερήσεις στην παράδοση παρτίδων - Iatropedia

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, κάτι που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η προθεσμία ενεργοποίησης της επιλογής έχει ήδη παρέλθει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να πράξει κάτι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο του συμβολαίου που προέβλεπε 400 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες οι 100 εκατ. θα ήταν προαιρετικές.

AstraZeneca: Αντεπίθεση μετά τη μήνυση της Κομισιόν για τα εμβόλια

AstraZeneca: Τι απαντά μετά τη μήνυση από την Κομισιόν

Απάντηση έδωσε η AstraZeneca στην μήνυση που κατέθεσε η Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε πως οι νομικές ενέργειες που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της, σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19 είναι χωρίς βάση και δεσμεύθηκε να υπερασπισθεί σθεναρά τον εαυτό της στο δικαστήριο.

«Η AstraZeneca έχει τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία Προαγοράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπερασπισθεί σθεναρά τον εαυτό της στο δικαστήριο. Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε δικαστική αγωγή είναι χωρίς ουσία και καλωσορίζουμε αυτήν την ευκαιρία να επιλυθεί αυτή η διαμάχη το ταχύτερο δυνατό» ανέφερε στην ανακοίνωση της η AstraZeneca.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.