Προoπτικές και ευκαιρίες στην ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά βλέπει ο όμιλος SRS Group of Companies, που διαθέτει δύο θυγατρικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ως μεσίτες (αντ)ασφάλισης, ενώ η μητρική εταιρεία έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως επισημαίνεται, η SRS εστιάζει σε επιχειρηματικούς και βιομηχανικούς κινδύνους μέσω συνεργασιών με μεσίτες και ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, η δουλειά της εταιρείας ξεκινά όταν την προσεγγίζει ένας μεσίτης ασφαλειών που επιχειρεί να τοποθετήσει έναν ασφαλιστικό κίνδυνο, που συνήθως δεν μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα στην τοπική ασφαλιστική αγορά. Στη συνέχεια, αναλαμβάνει να βρει στη διεθνή αγορά την (αντ)ασφαλιστική λύση που αναζητά ο συνεργάτης, ώστε να την παρουσιάσει στον ασφαλισμένο.

Όταν και εφόσον ο ασφαλισμένος δώσει εντολή ασφάλισης, τότε είναι στην κρίση του συνεργάτη εάν το συμβόλαιο θα εκδοθεί από μία ασφαλιστική εταιρεία του εξωτερικού ή μία ελληνική ασφαλιστική εταιρεία.

Συνήθως οι μεσίτες/συνεργάτες της SRS Group of Companies, όπως τονίζουν, επιλέγουν να εκδοθεί το ασφαλιστήριο στην Ελλάδα και να γραφτούν τα ασφάλιστρα στην Ελλάδα, κάτι που υποστηρίζεται από τον όμιλο. Αυτό ενδυναμώνει τις μακροχρόνιες σχέσεις που έχουν με τις ασφαλιστικές εταιρείες και βοηθάει την ανάπτυξη της παραγωγής τους σε αυτές, ώστε να πετύχουν τους στόχους πωλήσεών τους. Ταυτόχρονα, μέσω μίας ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας εξασφαλίζεται η καλύτερη εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου.

Ανοιχτή σε συνεργασίες η εταιρεία

«Οι εταιρείες μας συνεισφέρουν στην τοπική ασφαλιστική αγορά και αυτό είναι για εμάς μεγάλη χαρά και τιμή. Η εταιρεία μας δεν είναι ανταγωνιστική προς κανέναν. Συναγωνιζόμαστε, δεν ανταγωνιζόμαστε. Ο σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε με όλους στην Ελλάδα», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος, υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του ομίλου αποτελείται από καινούριες εργασίες για τις οποίες βρέθηκε η (αντ)ασφαλιστική λύση, δεν πρόκειται για εργασίες που μεταφέρθηκαν από ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά γραφεία. Εκτός της ελεύθερης αγοράς, όπου τοποθετούνται κίνδυνοι όλων των κλάδων με έμφαση στις ευθύνες, ο όμιλος έχει στη διάθεσή του υψηλό underwriting capacity από Α+ (αντ)ασφαλιστές για συνδυαστικές καλύψεις (comprehensive) Αστικής Ευθύνης και Cyber Liability, αλλά και Terrorism Property & Liability.

Η εξειδίκευση του ομίλου είναι σε όλους τους κλάδους της Αστικής Ευθύνης και σε κινδύνους επιχειρηματικούς και βιομηχανικούς. Ενδεικτικά, Γενική Αστική Ευθύνη, Επαγγελματική Ευθύνη, Ευθύνη Προϊόντος, Εργοδοτική Ευθύνη, Ship Repairs Liability, Κατασκευαστικά Έργα, Cyber Liability, Ευθύνη Διευθυντών και Στελεχών Terrorism Property & Liability και άλλες. Όπως αναφέρεται, εκεί εστιάζεται η δραστηριότητα χωρίς να αποκλείονται και άλλοι κλάδοι, όπως Περιουσίας, Ασφάλισης Έργων, Marine, αλλά στις ευθύνες έχει μεγαλύτερη ανάγκη η ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, «υπάρχει μία πολύ θετική ανταπόκριση των μεσιτών και συνεργατών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα πολλά περισσότερα αιτήματα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιάσει στο business plan η εταιρεία και μάλιστα παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς τα τελευταία χρόνια».

(Αντ) ασφαλιστική υποστήριξη

Η εξεύρεση (αντ)ασφαλιστικής υποστήριξης δεν είναι μία εύκολη υπόθεση αυτήν την εποχή. Η πανδημία, ο πόλεμος και οι συνέπειές τους στο διεθνές οικονομικό σκηνικό αλλά και οι αυξημένες, παγκοσμίως, ζημιές, έχουν δημιουργήσει συνθήκες «σκληρής», όπως λέγεται, αγοράς με αυξημένα τιμολόγια και περιορισμούς όσον αφορά τους επιθυμητούς, για τους (αντ)ασφαλιστές, κινδύνους. Ο μόνος τρόπος να διαχειριστεί η αγορά ένα hard market είναι, σύμφωνα με την SRS, οι καλές συνεργασίες, η ομαδική δουλειά, η σωστή εξυπηρέτηση, η εξεύρεση (αντ)ασφαλιστικής λύσης στη σωστή τιμή. Είναι η στιγμή που οι επαγγελματίες της ασφάλισης αποδεικνύουν τις ικανότητές τους, επισημαίνει η εταιρεία.

Η πορεία της εταιρείας προς τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της είναι έντονα ανοδική και έχει ξεπεράσει το business plan των ανθρώπων που την οραματίστηκαν και την έκτισαν και μάλιστα παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα μας και παγκοσμίως. Ειδικά για την Ελλάδα, οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου είναι σημαντικές. Η χαμηλή διείσδυση του ασφαλιστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία, ο χαμηλοί δείκτες ζημιών που χαρακτηρίζουν την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων θα δημιουργήσουν ένα σκηνικό με πολλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου, αρκεί να υπάρξει γρήγορα μία ομαλοποίηση της κατάστασης στην ευρωπαϊκή αγορά.