Παρά την αυξανόμενη αστάθεια και την αναβολή επενδύσεων που φέρνουν οι μεταβαλλόμενες εμπορικές και δασμολογικές πολιτικές, η στρατηγική βάση για συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) παραμένει σταθερή για τους CEOs παγκοσμίως. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση της έρευνας της EY-Parthenon (του βραχίονα υπηρεσιών εταιρικής στρατηγικής, χρηματοοικονομικών συμβούλων και συναλλαγών της EY), CEO Outlook Survey, η οποία αποτυπώνει τις εκτιμήσεις και τα επίπεδα αισιοδοξίας 1.200 επικεφαλής κορυφαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων CEOs (98%) εκφράζουν σημαντικούς προβληματισμούς για τις επιπτώσεις των αυξημένων δασμών στις επιχειρησιακές δραστηριότητες και τις πωλήσεις των εταιρειών τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με το 50% να δηλώνουν ότι οι ανησυχίες αυτές είναι έντονες ή πολύ έντονες. Ταυτόχρονα, η γεωπολιτική και εμπορική αβεβαιότητα αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη (42%), ενώ περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (54%) έχουν ήδη καθυστερήσει μια προγραμματισμένη επένδυση.

Απέναντι σε αυτές τις πιέσεις, οι CEOs δεν μένουν αδρανείς. Αντιθέτως, υιοθετούν δυναμικές στρατηγικές προσαρμογής: το 44% επαναξιολογούν την εφοδιαστική τους αλυσίδα, το 42% επενδύουν σε αλλαγές σχεδιασμού προϊόντων ώστε να περιορίσουν την εξάρτηση από δασμολογημένα υλικά, ενώ το 39% μετακινούν παραγωγικές δραστηριότητες σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Οι Σ&Ε παραμένουν σταθερά στο επίκεντρο του επιχειρησιακού μετασχηματισμού

Παρά τις εύλογες επιφυλάξεις, οι προοπτικές για στρατηγικές συμφωνίες παραμένουν ισχυρές. Το 57% των CEOs δηλώνουν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές εντός των επόμενων 12 μηνών, με αρκετούς να αναμένουν πρώτα μια σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών. Η ανάγκη για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και προσέλκυση εξειδικευμένου ταλέντου εξακολουθούν να λειτουργούν ως καταλύτες αλλαγής. Όλα δείχνουν ότι, καθώς η αγορά σταθεροποιείται, οι CEOs θα επανέλθουν δυναμικά στο «τραπέζι των συμφωνιών».

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, πριν την ανακοίνωση των νέων δασμών από τις ΗΠΑ (2 Απριλίου), οι παγκόσμιες συμφωνίες Σ&Ε έφτασαν το $1 τρισ., σημειώνοντας αύξηση 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Παράλληλα, το 55% των ερωτηθέντων CEOs δηλώνουν ότι οι πρόσφατες εξαγορές ανταποκρίθηκαν -ή και ξεπέρασαν- τις προσδοκίες τους ως προς την απόδοση αξίας, με μόνο το 2% να αναφέρουν ότι υπήρξε απώλεια αξίας μετά τη συμφωνία.

Οι CEOs εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την κατεύθυνση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ το 36% δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην AI, έχοντας ήδη δει θετικά αποτελέσματα, ένας στους τέσσερις (25%) δηλώνουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να τιςπεριορίσουν ή να τις αναθεωρήσουν λόγω «ασαφών ή απογοητευτικών» αποδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 42% των CEOs σχεδιάζουν να απορροφήσουν τα αυξημένα έξοδα μέσω λειτουργικών βελτιώσεων και περιορισμού δαπανών – γεγονός που ενδεχομένως μεταθέτει για αργότερα κρίσιμες τεχνολογικές επενδύσεις, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη γεωπολιτική σταθερότητα.

Τις πιέσεις εντείνει και η επιμονή του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, 71% των CEOs του δείγματος δηλώνουν ότι η διαχείρισή του θα αποτελέσει πρόκληση και για τον επόμενο χρόνο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η AI παραμένει ψηλά στην ατζέντα -όχι, όμως, χωρίς προϋποθέσεις. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων καλούνται πλέον να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη για καινοτομία και στην απαίτηση για μετρήσιμες επιδόσεις.

Διαβάστε ακόμη: