Ο Πρωθυπουργός έχει μεταβεί στο Παρίσι για να συντονίσει τις προσπάθειες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με μία θαλάσσια δίοδο που θα ενώνει το Παρίσι, θα περνάει την Αθήνα, θα φτάνει την Κύπρο και από εκεί στην Γάζα, στην διακεκαυμένη ζώνη.

Μετά το Παρίσι, στο πρωθυπουργικό καλαντάρι είναι κυκλωμένες εδώ και καιρό τρεις ημερομηνίες κατά τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σε Βερολίνο, Λονδίνο και Ντουμπάι.

Τρία ταξίδια τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα στην ελληνική διπλωματία να ξεδιπλώσει τις εθνικές θέσεις της στην διεθνή κοινότητα.

Στις 13 και 14 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», έχοντας για φόντο στη συζήτηση που θα συμμετάσχει, τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων που έχουν δώσει στην ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα και έχουν εξάρει τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησής του Μητσοτάκη.

Πέραν της παρουσίας στο Μουσείο Επικοινωνίας του Βερολίνου, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεσπόζει η νέα συνάντησή του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν τα Ελληνοτουρκικά, με φόντο την εν εξελίξει διαδικασία προσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας αλλά και το μεταναστευτικό.

Για το θέμα ήδη έχουν κατατεθεί οι απόψεις Μητσοτάκη για περισσότερη χρηματοδότηση στις χώρες- πύλες μετανάστευσης και σφικτή μεταναστευτική πολιτική με φύλαξη συνόρων και συμφωνίες με χώρες-πυλώνες όπως η Τουρκία.

Άλλωστε, το φλέγον ζήτημα του Μεσανατολικού και η γενικευμένη σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας δημιουργούν έκτακτες συνθήκες για να συζητηθεί το θέμα.

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ακούσει τον Γερμανό καγκελάριο για το ζήτημα των εξοπλισμών: η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει μία μεγάλη αναβάθμιση με εξοπλισμούς από την γαλλική αμυντική βιομηχανία και ο Σολτς θα προσπαθήσει να διαβλέψει τις προθέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για την περαιτέρω αναβάθμιση στο τομέα των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard με το «τυράκι» της παραγωγής στην Ελλάδα.

Μετά το Βερολίνο, ο επόμενος σταθμός, στο διεθνές roadshow του πρωθυπουργού, θα είναι το Λονδίνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 27 Νοεμβρίου θα μεταβεί στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και η Morgan Stanley στις 27 Νοεμβρίου.

Θα είναι μία εκδήλωση που θα δώσει στην ελληνική οικονομία να παρουσιαστεί στους επενδυτές ως μία συνολική πρόταση για επενδύσεις.

Υπόψιν, το Συνέδριο γίνεται λίγες μέρες πριν την πιθανολογούμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Η Μorgan Stanley αποτελεί μία «διαφημίστρια» για την ανθεκτικότητα και την επενδυσιμότητα της ελληνικής οικονομίας με τις αρκετές θετικές προβλέψεις της.

Πάντως, πέραν την οικονομικής παραμέτρου, ο πρωθυπουργός θα διεκδικήσει και μία συνάντηση με το βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για προσπάθεια να τεθεί το πάγιο αίτημα για συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τέλος, στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Ντουμπάι για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου επίσης θα έχει την ευκαιρία να ισχυροποιήσει τις ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Είναι μία πολύ σημαντική συνάντηση καθώς μπορεί να υπάρξει θετική ανταπόκριση για περισσότερα κονδύλια σε χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και η Ελλάδα είναι μία από αυτές.

Διαβάστε ακόμη: