Το 58% των οφειλών που ρυθμίζονται αφορούν επιτηδευματίες με το «κούρεμα» για οφειλές προς το τις Δ.Ο.Υ και τα ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 18% και για τα επιχειρηματικά δάνεια στο 33%.

Τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι ο μέσος όρος των οφειλών που ρυθμίζονται μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού διαμορφώνεται στις 365 χιλιάδες ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 7.257 ρυθμίσεις οφειλών ύψους 20 δις ευρώ, με το 77% να είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, ενώ το 58% των οφειλών αφορά επιτηδευματίες.

Ειδικότερα τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού 931 επιτυχείς ρυθμίσεις, 2.291 οριστικές υποβολές αιτημάτων, ενώ σε διαδικασία συμπλήρωσης των στοιχείων βρίσκονται άλλες 3.727 νέες ρυθμίσεις. Μάλιστα σημειώνεται πως ο Ιούλιος είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με αύξηση στις υποβολές αιτημάτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα φυσικά πρόσωπα έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους 3,57 δις ευρώ, οι οφειλές των νομικών προσώπων που ρυθμίστηκαν είναι υψους 4,75 δις ευρώ και οι επιτηδευματίες έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν οφειλές ύψους 11,47 δις ευρώ.

Το «κούρεμα» στο οποίο προχωρά ο αλγόριθμος της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού διαμορφώνεται στο 14% για στεγαστικά δάνεια, στο 30% για επιχειρηματικά δάνεια και στο 33,4% για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, ενώ το μέσο «κούρεμα» οφειλής για χρέη προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 18%.

Το 92% των οφειλών που πάνε σε ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού είναι σε καθυστέρηση και ο μέσος χρόνος αποπληρωμής για χρέη προς το Δημόσιο είναι τα 17 χρόνια, για τα στεγαστικά δάνεια τα 26 έτη, για τα επιχειρηματικά δάνεια τα 19 χρόνια και για τα καταναλωτικά τα 14 έτη.

Αν και η πλειοψηφία των αιτημάτων αφορά χρέη από 50 χιλιάδες έως 200 χιλιάδες ευρώ, οι οφειλές που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ανέρχονται σε 11,65 δισ ευρώ και αποτελούν το 59% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού.

Διαβάστε ακόμη: