Στα 224 δις ανέρχεται το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος, και από αυτό η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή το 68% είναι στα χέρια του δημοσίου τομέα, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους» Θεώνη Αλαμπάση

Όπως ανέφερε η κ. Αλαμπάση επικαλούμενη τα στοιχεία της ΤτΕ «στις τράπεζες πια έχουμε μονοψήφιο αριθμό και με την συμβολή του προγράμματος Ηρακλής, αυτή τη στιγμή στα χέρια των τραπεζών είναι 11, 7 δις ευρώ ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους ή αλλιώς 5%. Ως προς τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είναι 61δις ή αλλιώς 27%. Ως προς την ΑΑΔΕ είναι η συντριπτική πλειοψηφία το 47%, 105 δις ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους και ως προ το ΚΕΑΟ 21% ή 46,5 δις ευρώ».

«Στην Ευρώπη είμαστε στη 17η θέση στο λόγο ιδιωτικού χρέους προς ΑΕΠ. Πράγματι από το 2019 έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχουμε δει σημαντική μείωση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, 9,5 ποσοστιαίων μονάδων από το 2019 μέχρι σήμερα».

Σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και ποιες οφειλές διακανονίζονται η κ.. Αλαμπάση σχολίασε ότι,  «ο εξωδικαστικός μηχανισμός τώρα στην ουσία έχει σταθεροποιήσει τα καλά του αποτελέσματα, και τους επόμενους μήνες θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα… Για τη ρύθμιση ως προς το δημόσιο: Το δημόσιο δεν ερωτάται, είναι υποχρεωμένο να δώσει ρύθμιση. Ο servicer τώρα πλέον έχει υποχρεωτικότητα σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που περάσαμε το Δεκέμβριο. Έχει υποχρέωση κατ’ αρχάς ως προς τους ευάλωτους οφειλέτες…

«Αυτή τη στιγμή, η εγκρισιμότητα σύμφωνα με τα στοιχεία που μετράμε είναι περίπου στο 73%. Οι ίδιοι λοιπόν οι servicers δεσμευτήκαν στη Βουλή ότι αυτό το ποσοστό θα γίνει 80% και μάλιστα για συνολικές οφειλές μέχρι 250.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δεσμευτεί ότι 8 στις 10 αιτήσεις θα τις εγκρίνουν».

«Στις βελτιώσεις του εξωδικαστικού θεσπίσαμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις ακριβώς για να υφίσταται επικοινωνία να υπάρχει διαφάνεια ως προς το σύνολο της οφειλής, το επιτόκιο της ρύθμισης, τα υπόλοιπα που έχουν μείνει, με ηλεκτρονικό τρόπο. Ο αλγόριθμος παράγει μία λύση η οποία τίθεται σε ψηφοφορία από τις τράπεζες και τους servicers, Σε εκείνη τη φάση δεν είναι ακόμα πρόταση ρύθμισης. Είναι αν προτίθενται να το προσφέρουν, τι πρέπει να προσφέρουν.

Έχουν μπει παράμετροι στον αλγόριθμο που υπολογίζουν τα κουρέματα ανά πιστωτή. Πατάνε οι servicers  και οι τράπεζες το κουμπί, βλέπουν τι βγάζει  ο αλγόριθμος και το θέτουν σε ψηφοφορία. Εφόσον συγκεντρώσει την πλειοψηφία μετατρέπεται σε πρόταση ρύθμισης.

Ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο εξωδικαστικός είναι ένα εργαλείο ρύθμισης, δεν είναι όμως το μόνο εργαλείο ρύθμισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας ραπορτάρουν σε μηνιαία βάση  οι servicers  και οι τράπεζες, μέχρι σήμερα μας έχουν δώσει αναφορές ότι υπάρχουν 27 δις ρυθμίσεις και υπάρχουν ήδη 10 δις που έχουν παραμείνει εξυπηρετούμενα για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και για αυτό θεωρούνται θεραπευμένα δάνεια».

Διαβάστε ακόμη: