Το βράδυ της Τρίτης 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το Game 4 της σειράς των τελικών της Δύσης μεταξύ των Golden State Warriors και των Dallas Mavericks. Πριν ακόμη από την έναρξή του όμως, κανείς δεν μπορούσε να ασχοληθεί με το ματς.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Steve Kerr, δεν ήθελε να μιλήσει καθόλου για μπάσκετ αλλά έστρεψε με δηλώσεις του την προσοχή στο μακελειό σε σχολείο του Τέξας που άφησε νεκρούς 19 μικρούς μαθητές και δύο δασκάλες.

«Καμία ερώτηση για μπάσκετ δεν έχει σημασία. Από την ώρα που τελειώσαμε την προθέρμανση, δολοφονήθηκαν 14 παιδιά και ένας δάσκαλος. Τις τελευταίες 10 μέρες ημέρες είδαμε να σκοτώνονται ηλικιωμένοι αφροαμερικανοί σε σούπερ μάρκετ, άνθρωποι ασιατικής καταγωγής σε εκκλησία και τώρα βλέπουμε παιδιά να δολοφονούνται σε σχολείο», είπε ο προπονητής των Golden State Warriors με τρεμάμενη φωνή.

Μέχρι τη στιγμή που έγιναν οι δηλώσεις του δεν είχε γίνει γνωστό ότι ο αριθμός των νεκρών είχε ανέβει.

«Πότε θα κάνουμε κάτι; Έχω κουραστεί να κάνω δηλώσεις και να δίνω συλλυπητήρια σε συντετριμμένες οικογένειες. Συγγνώμη, αλλά έχω κουραστεί να κρατάμε ενός λεπτού σιγή. Αρκετά» πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τους 50 Αμερικάνους γερουσιαστές που δε δίνουν τη συγκατάθεσή τους για την απαγόρευση της ανεξέλεγκτης οπλοχρησίας στις ΗΠΑ.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε εδώ, να διαβάζουμε για το περιστατικό και να πούμε “εντάξει, ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγής τώρα. Πάμε να παίξουμε!” Θα παίξουμε έναν αγώνα μπάσκετ σήμερα αλλά 50 γερουσιαστές θα μας κρατάνε όμηρους».

«Το 90% των Αμερικανών ζητούν να υπάρχει έλεγχος ιστορικού για την αγορά όπλων. Μας κρατάνε ομήρους 50 γερουσιαστές επειδή αρνούνται να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο για να διατηρήσουν τη δύναμή τους. Είναι αξιολύπητο. Αρκετά!», κατέληξε ο Steve Kerr, ο οποίος είχε χάσει τον πατέρα του, Μάλκομ Κερ, το 1984, όταν δολοφονήθηκε από εξτρεμιστές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βυρητού στο οποίο ήταν καθηγητής.

Έξαλλος ο Steve Kerr μετά την τραγωδία σε σχολείο του Τέξας: «Αρκετά!»

Ποιος ήταν, όμως, ο Malcolm Kerr, ο καθηγητής πανεπιστημίου που δολοφονήθηκε έξω από το γραφείο του στη Βηρυτό και πώς αυτός ο θάνατος στοίχειωσε τον γιο του, Steve Kerr;

O Malcolm Kerr γεννήθηκε το 1931 στη Βηρυτό από γονείς που δίδασκαν στο American University of Beirut για δεκαετίες. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η οικογένειά του μετακόμισε στο Νιου Τζέρσεϊ. Δεν έμεινε, όμως, πολύ εκεί καθώς μετά την ολοκλήρωσή του, επέστρεψε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Ο Malcolm μεγάλωσε, παντρεύτηκε την Ann και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Ένα εξ αυτών ήταν και ο Στίβ Κερ.

Η ζωή τους κυλούσε ομαλά μέχρι που το 1982 άλλαξαν όλα. Το American University of Beirut απευθύνθηκε στον Malcolm Kerr, προκειμένου να του ζητήσει να γίνει ο πρόεδρος του πανεπιστήμιου. Εκείνος δέχτηκε αμέσως.

Η κατάσταση, όμως, στην πόλη δεν ήταν ίδια με εκείνη που είχε αφήσει. Τα αντιαμερικανικά αισθήματα των ντόπιων είχαν ενταθεί, με τους Αμερικανούς μετανάστες να αποτελούν «κόκκινο πανί» για μεγάλο μέρος της τοπικής κοινότητας.

Η θητεία του ως πρόεδρος στο American University of Beirut διήρκεσε δύο χρόνια. Κι αυτό γιατί στις 18 Ιανουαρίου του 1984, δυο άντρες που παρίσταναν τους φοιτητές, πυροβόλησαν εξ επαφής και σκότωσαν έξω από το γραφείο του τον πατέρα του Στίβ Κερ.

Ήταν, μόλις, 52 ετών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα διεθνή πρακτορεία τις επόμενες μέρες της τρομοκρατικής επίθεσης, οι δύο άντρες ήταν μέλη της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Shia, που έδρασε στη Μέση Ανατολή για σχεδόν μια δεκαετία (από το 1983 έως το 1992).

 

Χρονολόγιο των πιο πρόσφατων και πιο πολύνεκρων επιθέσεων στην ιστορία των ΗΠΑ:

ΗΠΑ: Μάστιγα οι σφαγές σε σχολεία – Οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις στην ιστορία