Μια ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε στο Τέξας, όπου ένας 18χρονος έφηβος άνοιξε πυρ χθες μέσα σε δημοτικό σχολείο, σκοτώνοντας 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικούς.

Πρόκειται για μία ακόμη τραγωδία που επαναφέρει στο προσκήνιο τον εφιάλτη των επιθέσεων με όπλα σε σχολεία στη χώρα.

Εκπρόσωπος των πολιτειακών αρχών δημόσιας ασφάλειας του Τέξας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι τα θύματα του μακελειού σε σχολείο στην πόλη Ουβάλντε είναι 19 μαθητές και δύο ενήλικοι, προσθέτοντας πως ο δράστης επίσης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Ο ύποπτος για τη σφαγή κατονομάστηκε από τις αρχές ως Σαλβαδόρ Ράμος, 18 ετών.

Δολοφόνησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς «με βάρβαρο και παράλογο τρόπο» μέσα στο σχολείο, στην πόλη Ουβάλντε, είπε νωρίτερα ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας.

Ο Γκρεγκ Άμποτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι ο δράστης εισέβαλε στο σχολείο, κρατώντας ένα περίστροφο και μία καραμπίνα.

«Πιστεύεται ότι εγκατέλειψε το όχημά του και μετά μπήκε στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε με ένα πιστόλι και μπορεί να είχε και τουφέκι. Πυροβόλησε και σκότωσε, φρικιαστικά και ακατανόητα, 14 μαθητές και σκότωσε έναν δάσκαλο. Δύο αστυνομικοί χτυπήθηκαν όταν προφανώς αντάλλαξαν πυρά με τον δράστη», είπε ο Άμποτ. «Υπέστησαν τραύματα που δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή τους», συμπλήρωσε ο κυβερνήτης.

Ο Άμποτ αναγνώρισε τον ύποπτο ως τον Σαλβαδόρ Ράμος, κάτοικο του Ουβάλντε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «ενημερώνεται συνεχώς» για τα γεγονότα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ.

Θα εκφραστεί για την πολύνεκρη επίθεση απευθύνοντας διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό στις 20:15 (τοπική ώρα· στις 03:15 ώρα Ελλάδας), μετά την επιστροφή του από την Ασία.

Διέταξε οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο 28η Μαΐου, σε «ένδειξη σεβασμού για τα θύματα» της επίθεσης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Η κυρία Ζαν-Πιερ πρόσθεσε ότι ο κ. Μπάιντεν «προσεύχεται για τις οικογένειες των θυμάτων».

Η σφαγή, η χειρότερη του είδους έπειτα από αυτή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ (2012), αναγκάζει πολλούς στις ΗΠΑ να ξαναζήσουν το μαρτύριο των επιθέσεων σε σχολεία, που επαναλαμβάνεται αέναα τα τελευταία χρόνια, με σοκαριστικές εικόνες παιδιών τραυματισμένων σωματικά και ψυχικά, υποχρεωμένων να κλειδώνονται στις τάξεις προτού τα απομακρύνουν δυνάμεις επιβολής του νόμου, γονιών σε κατάσταση αλλοφροσύνης που εκλιπαρούν απελπισμένοι να μάθουν την τύχη των βλασταριών τους.

Ο Τζο Μπάιντεν ξέσπασε και κάλεσε να αναληφθεί δράση στις ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, παρά την ισχυρή επιρροή που διαθέτει το λόμπι της οπλοκατοχής στο Κογκρέσο.

Μακελειό στο Τέξας: Ένοπλος έφηβος σκότωσε 19 παιδιά έως 7 ετών και δύο δασκάλους

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε παρέμβαση με διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία.

«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης», ενώ είναι στο σχολείο, «για τ’ όνομα του Θεού;» ρώτησε ο αρχηγός του κράτους.

«Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.

Τόνισε πως θεωρεί «απλά λάθος» οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει τουφέκια εφόδου. «Αυτού του είδους τα mass shootings σπανίως συμβαίνουν αλλού στον κόσμο — γιατί; Έχουν κι αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουν κι άλλες χώρες στον κόσμο διαλυμένες οικογένειες, ανθρώπους χαμένους. Αλλά αυτού του είδους τα mass shootings δεν γίνονται πουθενά με τη συχνότητα που γίνονται στην Αμερική», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τον όρο των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης για τις επιθέσεις με χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα.

«Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να βιώνουμε αυτό το μακελειό;», επέμεινε, θυμίζοντας την ατελείωτη λιτανεία τέτοιων περιστατικών, τις περίπου 900 περιπτώσεις χρήσης πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολεία αφότου διαπράχθηκε η σφαγή του Σάντι Χουκ.

Μακελειό στο Τέξας: Ένοπλος έφηβος σκότωσε 19 παιδιά έως 7 ετών και δύο δασκάλους

Είπε ακόμα πως ούτε ο ίδιος ούτε οι άλλοι Αμερικανοί θα ξεχάσουν όσους παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή βασισμένης στην «κοινή λογική». Δεν θα αποτραπούν όλα τα εγκλήματα με τη χρήση όπλων αν περάσουν πιο αυστηροί νόμοι, όμως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να δράσουμε», διατράνωσε ο κ. Μπάιντεν. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», να «μεταμορφώσουμε αυτή την οδύνη σε δράση».

«Παραπάει», έκρινε από τη δική της πλευρά η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, καλώντας επίσης να αναληφθεί «δράση» για τη μάστιγα των όπλων. Λέγοντας πως «οι καρδιές μας συνεχίζουν να ραγίζουν» κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τόνισε πως ως έθνος οι Αμερικανοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν δράση για να μην ξαναγίνει «ποτέ» σφαγή σε σχολείο.

Γονείς καταφτάνουν στο σχολείο:

https://www.youtube.com/watch?v=avDX-zjkLl8&t=33s

Το μακελειό διαπράχθηκε 10 ημέρες έπειτα από εκείνο στο Μπάφαλο, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου νεαρός ρατσιστής επιτέθηκε σε σούπερ μάρκετ και δολοφόνησε 10 ανθρώπους, κυρίως Αφροαμερικανούς.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Small Arms Survey, το 2017 υπήρχαν στη χώρα 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι.

Παραμένει ακόμη άγνωστο στις αρχές τι οδήγησε τον 18χρονο Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητή λυκείου στην Ουβάλντε, να δολοφονήσει 19 μικρούς μαθητές και δύο δασκάλες, τουλάχιστον ο ένας εκ των οποίων ήταν εκπαιδευτικός, ανοίγοντας πυρ μέσα στις αίθουσες του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ της μικρής πόλης της πολιτείας Τέξας, κάπου 130 χιλιόμετρα από το Σαν Αντόνιο.

Μακελειό στο Τέξας: Ένοπλος έφηβος σκότωσε 19 παιδιά έως 7 ετών και δύο δασκάλους

Μακελειό στο Τέξας: Θρήνος για τα θύματα

Δύο αγόρια, 9 και 10 ετών, καθώς και ένα κοριτσάκι 10 ετών, αναγνωρίστηκαν ως τα πρώτα παιδιά – θύματα του μακελειού στο δημοτικό σχολείο του Τέξας.

Ο 10χρονος μαθητής της τέταρτης τάξης, Χαβιέρ Λόπεζ είναι από τα πρώτα παιδιά που αναγνωρίστηκαν. Η μητέρα του αγοριού είχε παρευρεθεί στην τελετή απονομής των βραβείου του λίγες ώρες πριν από το μακελειό, χωρίς να ξέρει πως ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπε το παιδί της ζωντανό.

Η οικογένεια του Ουζιγιά Γκαρσία, 9 ετών, ανακοίνωσε επίσης ότι σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς.

Μακελειό στο Τέξας: Ένοπλος έφηβος σκότωσε 19 παιδιά έως 7 ετών και δύο δασκάλους

Η Μακένα Λι Έλροντ, επίσης 10 ετών, είναι το τρίτο παιδί που ταυτοποιήθηκε νεκρό, όπως δήλωσε ένας οικογενειακό φίλος της οικογένειας.

Μακελειό στο Τέξας: Ένοπλος έφηβος σκότωσε 19 παιδιά έως 7 ετών και δύο δασκάλους

Στο μακελειό δολοφονήθηκε και η Amerie Jo Garza.

Η 10χρονη Eliahana Torres επιβεβαιώθηκε επίσης στο Facebook πως έχει δολοφονηθεί.

Μακελειό στο Τέξας: Ένοπλος έφηβος σκότωσε 19 παιδιά έως 7 ετών και δύο δασκάλους

Ο Στίβεν Γκαρσία και η Τζένιφερ Λούγκο επιβεβαίωσαν ότι η κόρη τους, Έλι, σκοτώθηκε στο μακελειό της Τρίτης, αφού είχε εξαφανιστεί για αρκετές ώρες.

Μακελειό στο Τέξας: Ένοπλος έφηβος σκότωσε 19 παιδιά έως 7 ετών και δύο δασκάλους

Η Έβα Μιρέλες πήγε χθες στη δουλειά που αγαπούσε: ήταν δασκάλα στην τέταρτη τάξη του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ, στη μικρή πόλη Ουβάλντε, στην πολιτεία Τέξας. Δεν γύρισε ποτέ σπίτι.

Μακελειό στο Τέξας: Θρήνος για τα θύματα

H δεύτερη δασκάλα που έχασε τη ζωή της, ήταν ο 46χρονη Ίρμα Γκαρσία, μητέρα 4 παιδιών.

Η Γκαρσία είχε περάσει 23 χρόνια διδασκαλίας και είχε προταθεί ως δασκάλα της χρονιάς από την ανεξάρτητη σχολική περιφέρεια του Ουβάλντε το 2019.

Μακελειό στο Τέξας: Θρήνος για τα θύματα

O δράστης «δεχόταν bullying για το τραύλισμά του» και «γινόταν σταδιακά πιο βίαιος»

«Φως» στο προφίλ του νεαρού άνδρα που έβαλε τέλος με κτηνώδη τρόπο στη ζωή 19 παιδιών και 2 δασκάλων στο δημοτικό σχολείο Robb στην πόλη Ουβάλντε του Τέξας δίνει η μαρτυρία ενός πρώην συμμαθητή του, με τον οποίο ο Σαλβαδόρ Ράμος φέρεται να κρατούσε επαφές, ακόμα και αφού παράτησε το σχολείο.

Σύμφωνα με τον νεαρό, που μίλησε στο CNN, εκείνος και ο Ράμος έπαιζαν μαζί παιχνίδια στο Xbox και αντάλλαζαν μηνύματα για κάμποσο καιρό, προτού τελικά απομακρυνθούν.

Ο πρώην συμμαθητής του μακελάρη του Τέξας, που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποκάλυψε ότι ο Σαλβαδόρ Ράμος δεχόταν bullying στο σχολείο για τα ρούχα του, και για το γεγονός ότι η οικογένειά του ήταν φτωχή.

«Απέφευγε να πηγαίνει σχολείο και σιγά σιγά σταμάτησε τελείως. Ερχόταν πολύ σπάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Με τον καιρό οι δύο φίλοι απομακρύνθηκαν, αλλά ο Ράμος του έστελνε κατά καιρούς μηνύματα, λέγοντάς του τα νέα του.

Τέσσερις μέρες πριν το μακελειό της Τρίτης, ο Ράμος του έστειλε μια φωτογραφία με τα όπλα του και με ένα σακίδιο γεμάτο πυρομαχικά. «Είχε περίπου εφτά γεμιστήρες. Του είπα “φίλε, γιατί τα έχεις αυτά;”, και εκείνος μου απάντησε “μην ανησυχείς”», είπε ο νεαρός.

Ο έφηβος που έμελλε να βυθίσει στο πένθος την πόλη Ουβάλντε φέρεται να είχε αγοράσει τα δύο όπλα με τα οποία διέπραξε την αποτρόπαια πράξη του (δύο τουφέκια εφόδου) για τα 18α γενέθλιά του, μόλις λίγες μέρες πριν.

Ακόμα περισσότερα στοιχεία για το προφίλ του δράστη αποκαλύπτει η Washington Post, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν.

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για ένα μοναχικό έφηβο με δύσκολη οικογενειακή ζωή, που σε όλη την παιδική του ηλικία δεχόταν bullying για ένα πρόβλημα που είχε στην ομιλία. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο Ράμος ξεσπούσε με ολοένα και περισσότερη βιαιότητα σε συνομήλικούς του ή αγνώστους.

Στην εφημερίδα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο 18χρονος Σάντος Βαλντέζ Τζούνιορ, που ήξερε τον Ράμος από το δημοτικό και «ήταν φίλος μαζί του» μέχρι που χειροτέρεψε η συμπεριφορά του. Οι δυο νεαροί έπαιζαν μαζί video games όπως το Fortnite και το Call of Duty. Έπειτα όμως ο Ράμος άλλαξε.

Μια φορά, όπως αφηγείται ο νεαρός, ο Ράμος πέρασε από ένα πάρκο όπου παλιά έπαιζαν μπάσκετ και το πρόσωπό του ήταν γεμάτο κοψίματα. Αρχικά είπε ότι μια γάτα τον είχε γρατσουνίσει, μετά όμως παραδέχτηκε την αλήθεια στον φίλο του. «Είπε ότι είχε κόψει το πρόσωπό του με μαχαίρια ξανά και ξανά» θυμάται ο Βαλντέζ Τζούνιορ. Όταν τον ρώτησε «Είσαι τρελός; Γιατί το έκανες αυτό;» εκείνος απάντησε ότι το έκανε για πλάκα..

Τα θύματα

Ουζίγια, 8 χρονών, Χάβιε 10 χρονών, Ροχέλιο 10 χρονών, Άμερι 10 χρονών, Μακένα 10 χρονών, Ελιάνα 10 χρονών, Άναμπελ 10 χρονών, Έλι 10 χρονών, Εύα 44 ετών, Ίρμα 46 ετών. Είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της τραγικής λίστας των θυμάτων του μακελειού στο Τέξας, όταν ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος εξαπέλυσε επίθεση στο δημοτικό σχολείο Ρομπ στην Ουβάλντε, μια μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Τουλάχιστον 19 μαθητές και δύο δάσκαλοι σκοτώθηκαν από το μακελειό, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινότητα και θρήνο στις οικογένειές τους. Όσοι βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας τη στιγμή της επίθεσης και γλίτωσαν, ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν τι έχει συμβεί.Ο δράστης, μαθητής του λυκείου της πόλης, σκοτώθηκε από την αστυνομία, υποστηρίζουν οι αρχές. Είχε προλάβει να σκορπίσει τον θάνατο αλλά και τον τρόμο, καθώς σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, η επίθεσή του κράτησε 45 ολόκληρα λεπτά.