Ύστερα από μια μικρή παύση λόγω… πανδημίας, οι επιχειρηματικές συμφωνίες επανήλθαν δριμύτερες την τελευταία διετία. Αμέσως μετά την άρση των lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο επιχειρηματικός κόσμος ξαναπιασε το νήμα που είχε αφήσει και άρχισε να πυροβολεί… κατά ριπάς.

Το 2023 μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάλλιστα ως η χρονιά των μεγάλων deals με ισχυρούς ομίλους να υλοποιούν μπαράζ ηχηρών εξαγορών εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αλλάζοντας δια παντός τον χάρτη της αγοράς. Και δημιουργώντας νέους συσχετισμούς δυνάμεων στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Η τάση συγκέντρωσης σε πιο εύρωστα οικονομικά σχήματα εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια. Για κάποιες εταιρείες η ένταξη σε μεγάλους ομίλους θα αποτελέσει σύμφωνα αναλυτές όρο επιβίωσης, αφού ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω αλλά και το κόστος χρήματος θα παραμείνει αρκετά… ακριβό.

Οι 5 πιο εμβληματικές εξαγορές, οι οποίες ήρθαν να ταράξουν τα νερά και να μετατοπίσουν τον ρού… της αγοράς.

ΔΕΗ

Πρωταγωνιστής με «διπλό» χτύπημα   

Συγκαταλέγεται, χωρίς αμφιβολία, στους μεγάλους πρωταγωνιστές της χρονιάς που εκπνέει σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Με δυο «χτυπήματα» που έκαναν αίσθηση, η εταιρεία υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Στάσση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία ανάπτυξης της. Τόσο η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας όσο και του «Κωτσόβολου», διευρύνουν σημαντικά την ακτίνα δράσης του ομίλου και ενισχύουν το αποτύπωμά του, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ENEL Ρουμανίας

Το πρώτο, χρονικά, deal της ΔΕΗ ήταν η εξαγορά των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία. Πρόκειται για μια συμφωνία ορόσημο σύμφωνα με τους ιθύνοντες στην στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας στον τομέα των ΑΠΕ με το τίμημα να φτάνει στα 1,24 δισ. ευρώ!

Και την φέρνει πιο κοντά στον στόχο που έχει θέση η διοίκησή της, να μετατραπεί δηλαδή σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ της (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ.) να αυξάνεται σε περίπου 4,4GW.

Η εξαγορά της Enel έχει πολλά ακόμη οφέλη και περαιτέρω δυνατότητες δημιουργίας αξίας για τη ΔΕΗ, ενώ με μία συντηρητική προσέγγιση, οι συνέργειες μπορούν να ξεπεράσουν τα €100 εκατ. ενώ η Axia εκτιμά πρόσθετα 300 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA.

Κωτσόβολος

Το δεύτερο, χρονικά, «χτύπημα» της ΔΕΗ εξέπληξε πολλούς. Αν όχι όλους. Η απόκτηση του «Κωτσόβολου» ήταν μια κίνηση που λίγοι μπορούσαν να φανταστούν. Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν ήταν μια απόφαση που κινείται απόλυτα εντός του αναπτυξιακού πλάνου που ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια η διοίκηση της εταιρείας.

Η ΔΕΗ πλειοδότησε στον διαγωνισμό πώλησης που «έτρεξε» η μητρική του Κωτσόβολου, Currys, προσφέροντας τίμημα που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16).

«Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα είναι μια άλλη εταιρεία. Ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο…», δήλωσε ο κ. Στάσσης μετά την ανακοίνωση του deal δίνοντας το στίγμα του business plan.

Η ΔΕΗ από τη συμφωνία που έκανε με την Currys αποκτά μία κερδοφόρα εταιρεία με θετικές προοπτικές. Η Κωτσόβολος για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 30.4.2023 είχε κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 49 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός.

Επιπλέον, αποκτά το δίκτυο logistics που είχε δρομολογήσει να στήσει, με σκοπό την αυτόνομη ανάπτυξη πώλησης προϊόντων πολλά χρόνια νωρίτερα. 

Ideal – Attica Stores

Ενα ακόμη «πετράδι στο στέμμα»

Το χαρτοφυλάκιό του με ένα πολύτιμο asset ενίσχυσε η Ideal Holdings. Ο εισηγμένος όμιλος εξαγόρασε το 100% των Attica Stores, έναντι τιμήματος 100 εκατ. ευρώ και προσδοκά στις υπεραξίες που θα του προσφέρει στο μέλλον.

Σύμφωνα με την διοίκηση του ομίλου, μέσα από την επενδυτική αυτή κίνηση, επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο (retail), έναν τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ανοδική πορεία – άρρηκτα συνδεδεμένο με την δυναμική του τουρισμού και της γενικότερης οικονομίας της Ελλάδας.

Η attica λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, με παρουσία στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στην Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski). Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα και από την ίδρυσή της το 2005 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές ενώ το 2022 παρουσίασε κύκλο εργασιών 190 εκατ. ευρώ και EBITDA 19,3 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, με αυτή την συμφωνία, η IDEAL Holdings ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το μετοχικό της σχήμα με νέους ισχυρούς μετόχους, με αποτέλεσμα το τελικό μετοχικό σχήμα της, εκτός από τους ιδρυτές των attica να περιλαμβάνει και γνωστά ονόματα της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Ελλάκτωρ – Ιντρακάτ

Αλλάζει τον χάρτη των κατασκευών

Ένα deal που εκτιμάται πως αλλάζει τους συσχετισμούς στον κλάδο των κατασκευών υλοποίησε η Intrakat, με την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ακτωρ, του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Ελλακτωρ.

Με την εξαγορά της Άκτωρ, η Intrakat καθίσταται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, καθώς η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 4 δισ. ευρώ.

Για τη διοίκηση της Intakat, το στοίχημα της επόμενης μέρας δεν είναι απλά η αύξηση των έργων και του ανεκτέλεστου, αλλά η κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας και σημασίας με σύγχρονους όρους, που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (βιωσιμότητα, πράσινα υλικά, κοινωνικό αποτύπωμα).

Αντίστοιχα, θα προκύψουν άμεσες συνέργειες από την αυτόματη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του νέου σχήματος σε σειρά από κοινοπραξίες μεγάλων έργων.

Η Intrakat από τον Ιούλιο του 2022 που πέρασε σε νέο μετοχικό σχήμα και υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Εξάρχου, έχει εστιάσει στην απόδοση επιχειρηματικής υπεραξίας στα έργα που αναλαμβάνει, ενώ πολλές φορές έχει τονίσει ότι είναι κρίσιμο τα έργα να εκτελούνται και να παραδίδονται στην ώρα τους ώστε να στηρίζουν την υγιή ανάπτυξη της χώρας και το θετικό momentum της Ελλάδας. 

Trade Estates – Reds

Smart Park, κάτι περισσότερο από ένα εμπορικό

Σε μια επένδυση που στοχεύει στην επόμενη ημέρα του λιανεμπορίου και εστιάζει στην τάση του omnichanel προχώρησε η Trade Estates, εξαγοράζοντας το εμπορικό κέντρο Smart Park.

Το Smart Park βρίσκεται στη θέση Γυαλού, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα-Γυαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος», στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος και εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 91.000 τ.μ. Διαθέτει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ., χώρους πρασίνου περίπου 30.000 τ.μ. καθώς και 1.500 θέσεις στάθμευσης. Οι εμπορικές του επιφάνειες είναι κατά 100% μισθωμένες σε μεγάλες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα.

Η συμφωνημένη αξία του Smart Park για την συναλλαγή ανήλθε στα 110 εκατ. ευρώ (on a debt free-cash free basis) και η συνεπαγόμενη αξία της εξαγοράς της Γυαλού με ημερομηνία αναφοράς την 31-8-2023, προσδιορίζεται στα περίπου 93 εκατ. ευρώ.

Η επισκεψιμότητα του πάρκου το 2022 ήταν 6,1 εκατ. επισκέπτες, αυξημένη κατά 13,2% σε σχέση με το 2019. H συγκεκριμένη συναλλαγή, μετά την ολοκλήρωσή της, θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της Trade Estates σε αξία άνω των 450 εκατ. ευρώ (Gross Asset Value).

Ικανοποίηση για το deal επικρατεί και στις τάξεις της Ελλάκτωρ. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Reds, Ευθύμιος Μπουλούτας χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία ως ένα επιχειρησιακό ορόσημο, λέγοντας πως «κλείνει ένα πολυετή κύκλο στρατηγικής ανάπτυξης…» 

Alpha Bank – UniCredit

Συμφωνία  – ορόσημο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης την χαρακτήρισε ιστορικό σταθμό στην πορεία της τράπεζας. Και αυτό γιατί καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής.

Η πώληση στην UniCredit του 9% που κατείχε το ΤΧΣ στην Alpha Bank, έναντι 293,4 εκατ. ευρώ παρότι στο τέταρτο τρίμηνου του 2023 ήταν από τις συμφωνίες που ξεχώρισαν. Ήταν η πρώτη επένδυση μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τη δημοσιονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που εκκίνησε το ΤΧΣ στις 30 Οκτωβρίου 2023, κατόπιν της δεσμευτικής προσφοράς της UniCredit για την απόκτηση των Μετοχών που ελήφθη από το ΤΧΣ την 23η Οκτωβρίου 2023.

Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί η 3η μεγαλύτερη Τράπεζα στη ρουμανική αγορά και η εμπορική συνεργασία μέσω κοινοπραξίας για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής.

Διαβάστε ακόμη: