Η ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την ανάπτυξη του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος. Από την απελευθέρωση του τομέα των τηλεπικοινωνιών, πριν από δύο δεκαετίες, έως σήμερα, οι επενδύσεις στις υποδομές έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των ταχυτήτων δικτύου και της συνδεσιμότητας σε ολόκληρη τη χώρα.
Αύξηση Ταχυτήτων Δικτύου: Αθήνα και Θεσσαλονίκη Μπροστά
- Στην Αθήνα, οι μέσες ταχύτητες λήψης αυξήθηκαν από 66 Mbps σε 102 Mbps στην κινητή τηλεφωνία και από 50 Mbps σε 67 Mbps στη σταθερή δικτύωση.
- Στη Θεσσαλονίκη, οι ταχύτητες στη σταθερή τηλεφωνία έφτασαν τα 81,36 Mbps, ενώ η κινητή τηλεφωνία παρουσιάζει μικρές αυξομειώσεις με συνολικά θετική τάση.
Η πρόοδος οφείλεται στην ανάπτυξη οπτικών υποδομών και στα προγράμματα Gigabit Voucher και Smart Readiness που προωθούνται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Προγράμματα Υποστήριξης: Gigabit Voucher και Smart Readiness
Τα προγράμματα Gigabit Voucher και Smart Readiness διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των δικτύων:
- Gigabit Voucher: Έχουν εκδοθεί 43.883 voucher, από τα οποία 14.453 έχουν εξαργυρωθεί, με κορυφαίες περιοχές την Θεσσαλονίκη (7.838) και την Αθήνα (7.552).
- Smart Readiness: Παρόλο που έχουν υποβληθεί 1.578 αιτήσεις, μόνο 46 εξαργυρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί, δείχνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη υιοθέτηση από τους πολίτες.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Ευρυζωνικότητα για Όλους
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τη σημασία της ευρυζωνικότητας ως «προϋπόθεση για την τεχνολογική και αναπτυξιακή πρόοδο». Με πάνω από 47.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα Gigabit Voucher, η Ελλάδα καταγράφει συνεχή πρόοδο, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης σε υπερυψηλές ταχύτητες.
Η Ελλάδα στο Speedtest Global Index
Η Ελλάδα κατέχει την 40ή θέση στην κατάταξη του Ookla Speedtest Global Index, ξεπερνώντας χώρες όπως η Γερμανία (53η θέση). Παρά τις γεωγραφικές και οικονομικές προκλήσεις, η χώρα σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, με την κάλυψη νοικοκυριών να αυξάνεται από 0% το 2019 σε πάνω από 50% το 2024.
Οι Προκλήσεις της Γεωγραφίας και της Ανάπτυξης
Η γεωγραφική μορφολογία της Ελλάδας, με τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα και τις αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές, δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την επίτευξη ομοιόμορφης κάλυψης. Ωστόσο, οι επενδύσεις στις υποδομές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, επιταχύνουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Συμπέρασμα: Δρόμος με Προοπτική
Η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα της ευρυζωνικότητας είναι εμφανής, με τις ταχύτητες δικτύου να αυξάνονται και τα προγράμματα στήριξης να δίνουν νέες δυνατότητες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η συνέχιση των επενδύσεων και η καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το τεχνολογικό οικοσύστημα και να κλείσουν το χάσμα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Διαβάστε ακόμη
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναδείχθηκε Great Place to Work για 4η συνεχή χρονιά
- Eurobank Equities: Τα top picks στο Χρηματιστήριο για το 2025
- Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών
- Από τις φήμες για την Άνιστον, ως τις δύο ηχηρές απουσίες -Τι τρέχει με τον γάμο των Ομπάμα;