Οριακή συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομία της ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με νέα εκτίμηση της Eurostat που επιβεβαιώθηκε την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για τεχνική ύφεση εάν το τέταρτο τρίμηνο αποδειχθεί εξίσου αδύναμο. Την ίδια ώρα ωστόσο, η απασχόληση εξακολουθεί να αυξάνεται.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε την εκτίμησή της από τις 31 Οκτωβρίου ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου για αύξηση 0,1% σε ετήσια βάση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να συρρικνωθεί ελαφρά ή στην καλύτερη περίπτωση να παραμείνει στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, αφού τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο έδειξαν περαιτέρω αποδυνάμωση της ζήτησης στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών.

Κόντρα στο ρεύμα η απασχόληση

Όμως, αντίθετα με τη συνήθη τάση όταν η οικονομία εξασθενεί, η απασχόληση στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση την ίδια περίοδο, για αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη 0,1% στη Γαλλία, 0,3% στην Ισπανία και 0,5% στο Βέλγιο, αλλά αυτό δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την τριμηνιαία ύφεση 0,1% στη Γερμανία, τη μηδενική ανάπτυξη στην Ιταλία και τη συρρίκνωση στην Αυστρία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Διαβάστε ακόμη: