Αν και υπήρξε επιβράδυνση στην επιχειρηματική κίνηση στα κράτη εντός Ευρωζώνης βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, τα επίπεδα παραμένουν υψηλά, σε ένα περιβάλλον στο οποίο ασκούνται πιέσεις, τόσο από την πλευρά της προσφοράς εξαιτίας της έλλειψης σε πρώτες ύλες, όσο και από εκείνη της ζήτησης από τη στιγμή που η ακρίβεια… «ίπταται».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σημείωσε ιστορικό υψηλό ρεκόρ ανερχόμενος στο 7.4%.

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε τον Μάιο στις 54.9 μονάδες, από 55.8 τον Απρίλιο και έναντι 55.3 των εκτιμήσεων αναλυτών του πρακτορείου Ρόιτερς.

Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση μίας δραστηριότητας. 

Ο υποδείκτης που μετρά τη δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 και συγκεκριμένα στις 54.4 μονάδες από 55.5 και έναντι προβλέψεων για 54.9, σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας.

Όμως, ο δείκτης παραγωγής για τον εν λόγω κλάδο σημείωσε άνοδο στις 50.7 μονάδες από τις 51.2. Ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών, υποχώρησε επίσης στις 56.3 μονάδες, από 57.7 τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων για 57.5.

Επίσης, η ζήτηση για τις υπηρεσίες επιβραδύνθηκε, γεγονός που αποτυπώνεται στην πτώση του δείκτη για τις νέες επιχειρήσεις του κλάδου, στις 55.2 μονάδες, από 56.6. Αλλά αυτό δεν πτόησε τις εταιρείες, καθώς προσέλαβαν περισσότερο προσωπικό από ό,τι τον περασμένο μήνα.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο δείκτης των τιμών παραγωγής και συγκεκριμένα στις 76 μονάδες, υποχωρώντας από το υψηλό ρεκόρ των 77.3 τον Απρίλιο· και τον Μάιο, οι μεταποιητές αναγκάσθηκαν να μετακυλήσουν το κόστος των πρώτων υλών στους καταναλωτές.

Οι επιχειρηματίες δεν αισθάνονται και πολύ αισιόδοξοι αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές.

Ο δείκτης των μελλοντικών προσδοκιών «κατρακύλησε» στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 και συγκεκριμένα στις 59.6 μονάδες, από 60.5 τον Απρίλιο.