Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ θα παρουσιάσει χαμηλή ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει δημοσκόπηση που διεξήγαγαν οι «Financial Times» με τη συμμετοχή 48 έγκριτων οικονομολόγων με επίκεντρο τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας της περιοχής.
Συγκεκριμένα, περίπου τα δύο τρίτα των οικονομολόγων υποστήριξε ότι θεωρεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε τεχνική ύφεση, έχοντας συμπληρώσει δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάσχεσης. Αν και το παρήγορο είναι πως εκτιμά ότι η καθίζηση αυτή θα είναι πρόσκαιρη και ρηχή δίδοντας τη θέση της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Βέβαια, η νέα χρονιά συνολικά δεν θα κυλήσει δυναμικά για τις οικονομίες της περιοχής φέρνοντας αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης σαν αποτέλεσμα των παρατεταμένων υψηλών επιτοκίων, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, αλλά και της προοπτικής μιας νέας αστάθειας στην ενεργειακή αγορά.
Κατά μέσο όρο, η πρόβλεψη στην οποία καταλήγει η δημοσκόπηση είναι πως η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,6% την επόμενη χρονιά, αν και δεν έλειπαν και οι πιο αισιόδοξες φωνές μεταξύ των οικονομολόγων.
Συγκριτικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη δική της εκτίμηση, «βλέπει» ανάπτυξη στο 0,8% το 2024, ενώ το ΔΝΤ έχει εμφανιστεί ακόμη πιο αισιόδοξο προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 1,2%.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η εκτίμηση που δίνουν είναι πως ο δείκτης θα επιστρέψει κοντά στο στόχο του 2% μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Για το 2024 η μέση πρόβλεψη τοποθετεί τον δείκτη λίγο πάνω από το 2,5% και για το 2025 λίγο κάτω από το 2,1%.
Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ από την πλευρά της έχει προβλέψει υποχώρηση του πληθωρισμού κατά μέσο όρο στο 2,7% την επόμενη χρονιά και στο 2,1% το 2025.
Αντιθέτως για την πορεία της αγοράς εργασίας οι προβλέψεις στη δημοσκόπηση του FT είναι πιο απαισιόδοξες, με τη μέση εκτίμηση για την ανεργία είναι πως θα αυξηθεί από το 6,5% τον περασμένο Οκτώβριο έως το 6,9% μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς.
Όσον αφορά στην αγορά κατοικίας, η μέση εκτίμηση κάνει λόγο για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των σπιτιών κατά 1,6% μέσα στο 2024, αντανακλώντας ακριβώς την αδύναμη οικονομία και τα αυξημένα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
Πάντως, στα σημεία κινδύνου που μπορεί να εκτροχιάσουν τα δεδομένα για την οικονομία της Ευρωζώνης την ερχόμενη χρονιά η πλειονότητα των οικονομολόγων συμφωνεί στις συνέπειες μιας παρατεταμένης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, την γεωπολιτική αστάθεια και το σενάριο μιας ενδεχόμενης νίκης της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και την ανατροπή που μπορεί να φέρουν οι επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, εφόσον – ο μη γένοιτο – δούμε την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ.
Μάλιστα, οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης νίκης Τραμπ θεωρείται η νούμερο ένα απειλή, από πολλούς οικονομολόγους.
Στα πεδία ρίσκου, κατά τουλάχιστον τους μισούς, παραμένει και η πιθανότητα μιας νέας ενεργειακής κρίσης την επόμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εισέρχεται στη δύσκολη χειμερινή περίοδο με τις αποθήκες και τα αποθέματα της στο… φουλ.