Άντεξε η οικονομία της Ευρωζώνης, παρά το ρεκόρ στον πληθωρισμό, με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται με ρυθμό 0,7% το β’ τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία παρέμεινε στάσιμη, οι ισχυρότερες επιδόσεις από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία στήριξαν την ανάπτυξη.
Για την Ε.Ε. συνολικά τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ανάπτυξη 0,6% από το προηγούμενο τρίμηνο. Το α’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,5% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στην Ε.Ε.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. το β’ τρίμηνο του 2022, μετά από άνοδο 5,4% στη ζώνη του ευρώ και 5,5% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το β’ τρίμηνο, η Σουηδία (+1,4%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησε η Ισπανία (+1,1%) και η Ιταλία (+1,0%). Μειώσεις καταγράφηκαν σε Λετονία (-1,4%), Λιθουανία (-0,4%) και Πορτογαλία (-0,2%). Οι ετήσιες μεταβολές ήταν θετικές για όλες τις χώρες.
Νέο – ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε νέο υψηλό όλων των εποχών τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομία.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,9% τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει η Eurostat, από 8,6% τον Ιούνιο, καθώς εντείνεται η πίεση του κόστους ζωής. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,5%.
Η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (39,7%, έναντι 42,0% τον Ιούνιο), μετά την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όμως ο πληθωρισμός ήταν ευρύτερος — οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν κατά 9,8% το έτος έως τον Ιούλιο (από 8,9% τον Ιούνιο) Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κοστίζουν 4,5% περισσότερο (από 4,3%), ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εκτινάχθηκε σε 3,7% (από 3,4% τον Ιούνιο).