«Παραδομένη» στο τέταρτο κύμα του κορωνοϊού είναι η Ευρώπη, όπως επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico, καθώς ελάχιστες είναι οι χώρες που δεν καταγράφουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Όπως επισημαίνει το Politico, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού είναι απαραίτητος, αλλά δεν αρκεί από μόνος του για να περιορίσει την εξάπλωση του Covid, η οποία ευνοείται την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Χώρες που είχαν «χαλαρώσει» σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι τα μέτρα που αφορούν στην κοινωνική αποστασιοποίηση, σκέφτονται τώρα να τα επαναφέρουν για να ανασχέσουν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών ασθενών του κορωνοϊού.

O εμβολιασμός «λύνει μέρος του προβλήματος, αλλά όχι ολόκληρο το πρόβλημα», τονίζει ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Χάγιο Ζέεμπ. Παρόλο που ο εμβολιασμός παρέχει προστασία κατά της μόλυνσης, αυτή η προστασία δεν είναι απόλυτη. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ανοσία εξασθενεί, κάτι που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να καταφύγουν στις ενισχυτικές δόσεις.

«Νομίζω ότι ακόμα και η κοινή γνώμη έχει αρχίσει πλέον να συνειδητοποιεί ότι η κρίση δεν έχει περάσει», προσθέτει ο ειδικός.

Η Ευρώπη «παραδομένη» στο τέταρτο κύμα του κορωνοϊού - Διαδραστικός χάρτης με τα νέα hotspot

 

Το Politico προχώρησε σε ανάλυση πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων στην Ευρώπη, όπως ποσοστά εμβολιασμών, νέα κρούσματα κορωνοϊού, εισαγωγές σε νοσοκομεία και θάνατοι.

Η εικόνα που αναδύεται είναι σύνθετη και δείχνει ότι η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχημένη ανάσχεση της επέλασης της πανδημίας σε μία χώρα. Επίσης, η χρήση άλλων μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μασκών σε χώρους με συνωστισμό και τα «διαβατήρια» εμβολιασμού, μπορούν να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά την αντιμετώπιση του νέου κύματος σε μία χώρα.

Σύμφωνα με τον διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη που δημοσιεύει το Politico, ένα νέο, αόρατο καταπέτασμα χωρίζει τη Γηραιά Ήπειρο.

Από τη μία πλευρά έχουμε τα δυτικά κράτη, με υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων, και από την άλλη τις χώρες της Βαλτικής και της Aνατολικής Ευρώπης, όπου το τέταρτο κύμα της πανδημίας προκαλεί ραγδαία αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων από την Covid-19.

Τάση επτά ημερών στα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά εκατομμύριο πολιτών. Κάντε κλικ σε μία χώρα για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη μία πλευρά του φάσματος συναντάμε μία ομάδα χωρών που έχει πετύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, τόσο στους ενήλικες όσο και στους μεγαλύτερους μαθητές.

Στην κορυφή αυτής της κατηγορίας χωρών είναι η Πορτογαλία, που κατάφερε να βάλει «φρένο» στις μολύνσεις, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους.

Στην άλλη πλευρά του φάσματος βλέπουμε χώρες που αντιμετωπίζουν τα χειρότερα ξεσπάσματα από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη του 2020.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία για παράδειγμα, με πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας τους.

Το Politico κατηγοριοποιεί τις χώρες τις Ευρώπης σε 4 συνολικά ομάδες βάσει των «επιδόσεών» τους:

Οι άριστοι: Σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία, η επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας (καθώς τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων) μεταφράζεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων, θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Χώρες που μπορούν και καλύτερα: Η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία συγκαταλέγονται στην ομάδα των χωρών όπου η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 65%-75% του πληθυσμού. Αυτό το ποσοστό δεν είναι όμως αρκετό για να σταματήσει την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία συνέβαλε πολύ στην άνοδο του ποσοστού των μολύνσεων.

Η Ευρώπη «παραδομένη» στο τέταρτο κύμα του κορωνοϊού - Διαδραστικός χάρτης με τα νέα hotspot

Χώρες που υστερούν: Τα τρία κράτη της Βαλτικής – Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία – και ορισμένα στην κεντρική Ευρώπη, όπως η Σλοβενία, καταγράφουν από τα υψηλότερα ποσοστά ημερήσιων νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η εμβολιαστική κάλυψη γύρω στο 50% άφησε πολλούς από τους πολίτες αυτών των χωρών απροστάτευτους έναντι του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολύ πιο υψηλοί αριθμοί εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων συγκριτικά με τους δυτικούς γείτονές τους.

Οι χώρες που τα ‘χουν βρει σκούρα: Οι δύο χώρες που έχουν μείνει πολύ πίσω στις εμβολιαστικές τους εκστρατείες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Politico, είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τα επιβαρυμένα συστήματα υγείας τους βρίσκονται αντιμέτωπα με την «καταιγίδα» του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με ανησυχητικά υψηλά ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Ζέεμπ, πρόκειται για μια «επιδημία των ανεμβολίαστων».

Αυτό είναι εμφανές από τα πολύ χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις χώρες της πρώτης ομάδας και τα πολύ υψηλά σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Ο επιστήμονας εκφράζει φόβους ότι τα συστήματα υγείας κάποιων χωρών δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ένα νέο τέταρτο κύμα του κορωνοϊού, έχοντας ήδη εξασθενήσει αρκετά από τα προηγούμενα.