Σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εντοπίζεται ότι ένας στους τρεις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αθλείται αρκετά. Αυτή η κατάσταση επηρεάσθηκε αρνητικά από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία είχε επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας.

Το 2016, το 35.4% των ενηλίκων στα 27 κράτη – μέλη της Ένωσης δεν ήταν επαρκώς ενεργητικοί σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που συνιστά 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως.

Σχεδόν οι μισοί (45%) αναφέρουν πως δεν ασκούνται ποτέ ούτε ασχολούνται με κάποιο άθλημα, σύμφωνα με την έκθεση. Το χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας είναι, επίσης, σύνηθες στους εφήβους, ιδιαίτερα για τα κορίτσια. Μόνο το 17.6% των αγοριών και το 9.6% των κοριτσιών δηλώνουν ότι τηρούν τη σύσταση του ΠΟΥ για τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας ημερησίως.

Η κατάσταση δεν βελτιώνεται με την ηλικία. Μόνο το 1/4  των ενηλίκων άνω των 55 ετών κάνουν ένα σπορ ή ασκούνται τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως. Οι γυναίκες είναι, επιπλέον, λιγότερο ενεργητικές από τους άνδρες. Η διαφορά ανάμεσα στα φύλα είναι μεγάλη στις ηλικίες 15 – 24 ετών. Το 73% των ανδρών έχουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αθλητικές δραστηριότητες ή ασκούνται, έναντι 58% των γυναικών.

Η κοινωνικό – οικονομική κατάσταση επηρεάζει επίσης, αφού μόνο το 24% των ανθρώπων που θεωρούν ότι ανήκουν στην εργατική τάξη υποστηρίζουν ότι ασκούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έναντι 51% των ανθρώπων που θεωρούν πως ανήκουν σε μία εύπορη κοινωνική κατηγορία.

Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Αν τα περιοριστικά μέτρα ώθησαν μερικούς ενήλικες να αθλούνται περισσότερο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο για την πλειονότητα. Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους μείωσαν τη σωματική άσκηση και μόνο το 7% σχεδίαζε να έχει περισσότερη φυσική δραστηριότητα όταν η πανδημία ολοκληρωθεί, υπογραμμίσθηκε στη μελέτη.

Αν όλοι τηρούσαν τα επίπεδα δραστηριότητας που συνιστά ο Οργανισμός, τουλάχιστον 10.000 πρόωροι θάνατοι ανθρώπων ηλικίας 30 έως 70 ετών θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο. Το προσδόκιμο ζωής θα αυξανόταν κατά 7.5 μήνες για τους ανθρώπους που δεν είναι επαρκώς ενεργητικοί. Με αυτό τον τρόπο, οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξοικονομούσαν το 0.6% του προϋπολογισμού τους, για την υγεία.

Διαβάστε ακόμη: