Τα τεχνικά κλιμάκια των 27 κρατών – μελών κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάπτυξης του κλάδου των ημιαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο, συνολικού ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει στόχο να ενισχύσει την παραγωγή μικροτσίπ στο ευρωπαϊκό έδαφος, μειώνοντας την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις αμερικανικές και ασιατικές εισαγωγές.

Το σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα και «ανοίγει» ο δρόμος, ώστε οι αρμόδιοι Υπουργοί της Ένωσης, στη συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου, να το επικυρώσουν. Θα ακολουθήσει η έγκριση του σχεδίου και από την Ευρωβουλή.

Το μερίδιο της Ευρώπης επί της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών έχει μειωθεί δραστικά, μόλις στο 8% από το 24% που βρισκόταν, το 2000. Μάλιστα, οι ελλείψεις που παρουσιάσθηκαν στον κλάδο την προηγούμενη διετία, προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στις βιομηχανίες της περιοχής, επηρεάζοντας την απόδοση και την κερδοφορία τους.

Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την πρόθεση της Ένωσης να ενισχύσει την ανεξαρτησία στον κλάδο, οδήγησε στο τρέχον σχέδιο, που στοχεύει στην αύξηση του ευρωπαϊκού μεριδίου στην παγκόσμια παραγωγή στο 20%, έως το 2030.

Πάντως, το φιλόδοξο σχέδιο πάσχει ακόμη, στο κρίσιμο μέτωπο της χρηματοδότησης. Η Ευρωβουλή καλείται να βρει απάντηση, σε αυτό το δύσκολο ερώτημα.

Η Κομισιόν έχει προτείνει να «αντληθούν» κονδύλια από προγράμματα έρευνας και άλλους κλάδους, ωστόσο, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτύρονται ότι αυτό θα ωφελήσει κυρίως τα κράτη – μέλη που διαθέτουν ήδη μονάδες παραγωγής ημιαγωγών.

Γιατί κορυφαίες εταιρείες επεξεργαστών «κλείνουν την πόρτα» στην Κίνα

Διαβάστε ακόμη: