Οι κορυφαίοι προμηθευτές εξοπλισμού για την κατασκευή ημιαγωγών στον κόσμο διακόπτουν τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, διότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απαγορεύει την εξαγωγή προϊόντων (συγκεκριμένα, αμερικανικού εξοπλισμού ημιαγωγών, που δεν μπορούν να τον προμηθεύσουν άλλοι ανταγωνιστές του εξωτερικού).

Στόχος των νέων αμερικανικών κανόνων, να θέσουν εμπόδια στην Κίνα προς τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών για αμυντικούς σκοπούς. Παραδείγματος χάριν, ο ολλανδικός όμιλος ASML, ο κορυφαίος προμηθευτής εξοπλισμού λιθογραφίας για την κατασκευή ημιαγωγών (τσιπ), ενημέρωσε το προσωπικό του στις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψει την εξυπηρέτηση Κινέζων πελατών, ενώ, παράλληλα, αξιολογεί τις αμερικανικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, η LΑΜ Research, η Applied Materials και η KLA Corporation, εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών που κατέχουν μεγάλα μερίδια σε ορισμένα τμήματα της διαδικασίας κατασκευής ημιαγωγών, έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους με άμεση γνώση του θέματος, οι οποίοι μίλησαν στους FT.

Οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι ανακοινώθηκαν σήμερα (14/10), πέραν των απαγορεύσεων στις εξαγωγές, επιβάλλουν την έκδοση άδειας για εξαγωγές εργαλείων ή εξαρτημάτων με αποδέκτες εργοστάσια κατασκευής προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα (τα λεγόμενα fab), καθώς και ειδών που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη κινεζικού εξοπλισμού παραγωγής.

Απαιτούν, επίσης, οι αμερικανικές αρχές από οιονδήποτε πολίτη ή οντότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ζητήσει άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου για την παροχή υποστήριξης σε κινεζικές μονάδες προηγμένων ημιαγωγών.

Την Τρίτη (11/10), η LAM Research άρχισε να αποσύρει προσωπικό υποστήριξης από εταιρείες παραγωγής τσιπ με έδρα την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Yangtze Memory Technologies, η οποία κατασκευάζει ημιαγωγούς μνήμης. Ζήτησε από τους υπαλλήλους να «μείνουν μακριά από τα fab της Κίνας προς το παρόν», ανέφερε ένας υπάλληλος της LAM.

Η εταιρεία, ταυτόχρονα, ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για προπωλήσεις με Κινέζους πελάτες, ενώ, απέσυρε και τους εργαζομένους στην κατασκευή νέων εργοστασίων στην Κίνα, σύμφωνα με δύο υπαλλήλους.

Από την Τετάρτη (12/10), η Applied Materials και η KLA σταμάτησαν να προσφέρουν υπηρεσίες για κατασκευαστικές γραμμές με έδρα την Κίνα, που παράγουν προηγμένα τσιπ.

«Μάς είπαν ότι η εταιρεία χρειαζόταν χρόνο για να αξιολογήσει τι μπορεί να πουλήσει στην Κίνα», τόνισε ένας Διευθυντής πωλήσεων της Applied Materials. «Δεν είναι βιώσιμο για εμάς το σχήμα να παράσχουμε μόνον υπηρεσίες και να μην πωλούμε εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο αντίκτυπος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα των νέων κυρώσεων σε κατασκευαστές τσιπ τρίτων κρατών με μονάδες στην Κίνα θα είναι περιορισμένος, εφόσον μπορούν να αιτηθούν άδεια από την Ουάσινγκτον για συνέχεια στη λήψη αμερικανικού εξοπλισμού.

Λόγου χάριν, τέλος, η ταϊβανέζικη Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ βάσει συμβάσεων στον κόσμο, ανέφερε ότι έλαβε άδεια ενός έτους για το εργοστάσιο της Ναντζίνγκ, στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: