Σήμερα (22/05), οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι πρέπει να απαγορευθεί η καταστροφή υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί, ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα μέσω μεγαλύτερης επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

Η κατανάλωση υφασμάτων στην Ευρώπη έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Περίπου 5.8 εκατ. τόνοι υφασμάτων πετιούνται κάθε χρόνο στην Ένωση, περίπου 11 κιλά ανά άτομο, με πολλά από αυτά να καταλήγουν στη χωματερή ή να αποτεφρώνονται.

Οι κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσουν για τον κανονισμό Ecodesign for Sustainable Products, προτού αυτός γίνει νόμος. Βάσει της αρχικής πρότασης, που κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2022 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκείνη θα καθόριζε σε μεταγενέστερο στάδιο αν θα έθετε σε εφαρμογή απαγορεύσεις καταστροφής.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των «27» συμφώνησαν ότι η απαγόρευση καταστροφής ενδυμάτων που δεν έχουν πουληθεί θα πρέπει να εφαρμοσθεί αμέσως, αντί να περιμένουν από την Επιτροπή να διενεργήσει αξιολόγηση, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τρία χρόνια.

Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, με λιγότερους από 250 εργαζόμενους, θα έχουν μία μεταβατική περίοδο τεσσάρων ετών, ενώ, οι μικρότερες επιχειρήσεις –που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους– θα εξαιρεθούν.

Η Ισπανία, η οποία θα αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ένωσης από τον Ιούλιο, αναμένεται να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακόμη, το τελευταίο θα πρέπει να καθορίσει τη θέση του, όμως, φαίνεται ότι μπορεί να ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της καταστροφής υφασμάτων και ηλεκτρονικών συσκευών που δεν έχουν πουληθεί. Ο νέος νόμος θα δημιουργήσει, επίσης, ένα νέο «ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος», που θα δείχνει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενός προϊόντος, προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει ότι η καταστροφή καταναλωτικών προϊόντων που δεν έχουν πουληθεί, όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης, γίνεται ένα πρόβλημα που εκτείνεται σε όλη την Ένωση, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων. Η Γαλλία διαθέτει ήδη νομοθεσία κατά των απορριμμάτων, βάσει της οποίας απαγορεύει την καταστροφή προϊόντων, εκτός των τροφίμων, που δεν έχουν πουληθεί.

Διαβάστε ακόμη: