Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών εκτινάχθηκαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ετών, αφού οι δανειστές υποσχέθηκαν αποδόσεις ρεκόρ για τους μετόχους και τα κέρδη αυξήθηκαν χάρη στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 Banks έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και έξι χρόνια την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από το Πάσχα των Καθολικών στις περισσότερες αγορές, και σημείωσε άνοδο 34% τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με αναλυτές της Barclays, οι τράπεζες της ηπείρου ξεπερνούν τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών φαίνονται πιο δυνατά από ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της τράπεζας Emmanuel Cau.

Το υψηλό του Stoxx συμπίπτει με τα ισχυρά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου για τις UniCredit, Santander και Lloyds Banking Group.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, οι μετοχές της UBS , η οποία πέρυσι ανέλαβε την κατάρρευση ανταγωνιστή της Credit Suisse σε μια συμφωνία που εξάλειψε χρέος 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα πήγε ιδιαίτερα καλά, ενισχυμένες κατά 46% τους τελευταίους 12 μήνες στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2008. Ιταλικές τράπεζες UniCredit και Intesa Sanpaolo έχουν φτάσει σε υψηλά 13 και εννέα ετών αντίστοιχα.

Παρά την αδύναμη συναλλακτική δραστηριότητα και τη μείωση της ζήτησης δανείων, το 2023 ήταν ένα από τα πιο κερδοφόρα χρόνια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων.

Ως αποτέλεσμα, η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει αυξηθεί στο 13%, ανέφεραν αναλυτές της Barclays.

Το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Ωστόσο, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια αργότερα φέτος, όπως αναμένεται, τα «καθαρά έσοδα από τόκους» —η διαφορά μεταξύ των τόκων που πληρώνουν οι τράπεζες στις καταθέσεις και λαμβάνουν από τα δάνεια και της κύριας πηγής των κερδών τους— είναι πιθανό να βρεθούν υπό πίεση.

«Ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα επηρεάσουν την απόδοση των τραπεζών το 2024», δήλωσε ο Rafael Quina, επικεφαλής γαλλικών, ιταλικών και πορτογαλικών τραπεζών της Fitch Ratings. «Η πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα μπορούσε να αυξηθεί το 2025 καθώς τα επιτόκια θα έχουν μειωθεί περαιτέρω».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα θα αυξηθεί και οι χρεώσεις απομείωσης δανείων θα μειωθούν εάν βελτιωθούν οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και ότι αυτό θα στηρίξει την κερδοφορία των τραπεζών.

Παρά τις ισχυρές πρόσφατες επιδόσεις τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ υποτιμημένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχές τους στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ταχύτερα και είναι πιο κερδοφόρες μετά την οικονομική κρίση.

Το δέλεαρ των μερισμάτων

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό αποτίμησης και να κερδίσουν πίσω επενδυτές που φοβήθηκαν από την απαγόρευση μερισμάτων και τους απροσδόκητους φόρους από την πανδημία, οι ευρωπαίοι δανειστές υποσχέθηκαν να επιστρέψουν περισσότερα από 120 δισ. ευρώ στους μετόχους φέτος, μέσω μερισμάτων 74 δισ. ευρώ και επαναγοράς μετοχών ύψους 47 δισ. ευρώ.

Αυτή είναι μια αύξηση 54% σε σχέση με τις αποδόσεις κεφαλαίου του προηγούμενου έτους και πολύ υψηλότερη από κάθε χρόνο τουλάχιστον από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η UBS.

Μία από τις μεγαλύτερες ανακοινώσεις διανομής φέτος ήταν από την UniCredit, οι μετοχές της οποίας υπερδιπλασιάστηκαν τον περασμένο χρόνο. Υποσχέθηκε να πληρώσει 8,6 δισ. ευρώ – το σύνολο των κερδών της για το 2023 – στους επενδυτές.

Ο αναλυτής της τράπεζας Wells Fargo, Mike Mayo, δήλωσε ότι είναι λογικό για τις τράπεζες με υγιή επίπεδα κεφαλαίου να επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους όταν τα κέρδη ήταν υψηλά.

Διαβάστε ακόμη: