Ισχυρά ανοδικό ήταν το φίνις μιας δύσκολης εβδομάδας για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι σημείωσαν ένα μίνι ράλι ανακούφισης στο περιθώριο των ενεργειών που γίνονται από όλες τις πλευρές προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 3,3%, μετά την πτώση του στα χαμηλά του 2022. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,91% στις 7.489 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 3,67% στις 14.567 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 3,55% στις 6.752 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,3%, ο DAX βυθίστηκε κατά 3,1% ενώ ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,5%.

Αν και οι αγορές κινούνταν από την έναρξη της συνεδρίασης θετικά, τα κέρδη ενισχύθηκαν όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο ανά πάσα στιγμή αφού καταθέσουν τα όπλα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, οι αγορές είδαν ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι τηρούν πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σε επίπεδο τίτλων η εκπαιδευτική εταιρεία Pearson ηγήθηκε της ανόδου, σημειώνοντας άλμα 12%, καθώς άρχισε το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 350 εκατομμυρίων λιρών μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2021.

Στον αντίποδα, ο γερμανικός όμιλος χημικών προϊόντων BASF σημείωσε απώλειες σχεδόν 2,5%, αφού προέβλεψε μείωση των λειτουργικών κερδών το 2022, καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού του παραμένει ευάλωτη.

Η Swiss Re επίσης έχασε 4%, αφού ανακοίνωσε μικρότερα του αναμενομένου κέρδη το 2021, με την αντασφαλιστική εταιρεία να παρουσιάζει μερική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού παρά τις μεγάλες αξιώσεις από φυσικές καταστροφές.