Έντονα ανοδικά αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές όχι μόνο να ανακαταλαμβάνουν το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων αλλά και να προσεγγίζουν τις 930 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη συνεδρίαση από τον Νοέμβριο του 2020. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εκρηκτική άνοδο κατά 4,38% και εκτινάχθηκε στις 927,25 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 39 μονάδες και ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος των χθεσινών απωλειών (888,31 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 33 μονάδες (από 897,18 έως 930,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 121,5 εκατομμύρια ευρώ.   

Βασικό στήριγμα στην ελληνική αγορά αποτέλεσαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ανέκαμψαν δυναμικά έως και +6,5%, ενώ υψηλά ήταν τα κέρδη για τις μετοχές των ΕΛΠΕ – Viohalco, οι οποίες διαμορφώθηκαν πέριξ του 7% – 8%.  

Από εκεί και πέρα, ανοδο άνω του 5% παρουσίασαν οι μετοχές των Lamda Development, Aegean, Sarantis, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και Motor Oil, ενώ κατά τουλάχιστον 3% ήταν τα κέρδη για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνα, Quest και Coca – Cola. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όλα τα blue chips βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της αγοράς, με εξαίρεση τη μετοχή της Jumbo, η οποία κινήθηκε σταθεροποιητικά στα 13 ευρώ.  

Ανοδική αντίδραση με το βλέμμα στα επιτόκια  

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά τη χθεσινή πτώση που υπερέβη το 6% και οδήγησε τον Γ.Δ. κάτω από τις 890 μονάδες, κατάφερε σήμερα να ανασυνταχθεί και να ανακτήσει ένα μέρος του χαμένου εδάφους.   

Σ’ αυτό βοήθησε και η ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να αυξάνεται κατά 1,8% και τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να ενισχύεται κατά 2,1%. Αξιοσημείωτη κέρδη σημειώνει και ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος βρίσκεται στο +1,3%.  

Βέβαια, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει στο επίκεντρο, καθώς το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με απρόβλεπτες συνέπειες στον ενεργειακό -και όχι μόνο- τομέα.  

Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτή η αρνητική εξέλιξη ενδέχεται να σηματοδοτήσει την αναβολή της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που πιθανόν αντισταθμίζει το γεωπολιτικό ρίσκο και δικαιολογεί τη σημερινή άνοδο στις αγορές μετοχών.  

Κέρδη 6% στις τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υπέστη σημαντικές πιέσεις την Πέμπτη (έως 10%), σήμερα ηγήθηκε της ανοδικής αντίδρασης, καθώς αυξήθηκε κατά 5,91% και διαμορφώθηκε στις 698,18 μονάδες.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίστηκε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 6,5% και υπερέβη τα 3,6 ευρώ. Κέρδη κατά 6,5% εμφάνισε και η μετοχή της Eurobank, η οποία τερμάτισε μία ανάσα από το 1,09 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αντέδρασε στο +6,4% και ανακατέλαβε το 1,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο +4,8% και έκλεισε στο 1,31 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank +4,80% 1,31 ευρώ   
  • Eurobank +6,47% 1,086 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα +6,47% 3,62 ευρώ   
  • Πειραιώς +6,38% 1,50 ευρώ   

Επικράτηση των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο αγοραστικό επίκεντρο βρέθηκαν οι μετοχές, οι οποίες πιέστηκαν περισσότερο την Πέμπτη. Ως εκ τούτου, η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε κατά 7,9%, με τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων να έπεται στο +6,8%.   

Άνοδο άνω του 5% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, Aegean, Sarantis, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και Motor Oil, ενώ κατά τουλάχιστον 3% ήταν τα κέρδη για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνα, Quest και Coca – Cola. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης και ΕΧΑΕ εκτοξεύθηκαν στο +8%, με τις μετοχές των ΑΒΑΞ και Ικτίνος να έπονται στο 7%. Άνοδο κατά 6% εμφάνισαν, παράλληλα, οι μετοχές των Cenergy και Profile.  

Συνολικά, 112 μετοχές σημείωσαν κέρδη, μία μετοχή κατέγραψε πτώση, ενώ εννέα μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 68 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.