Ως επί των πλείστων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με άνοδο, καθώς οι συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ έφτασαν στην κρίσιμη τελευταία εβδομάδα τους.

Ο Stoxx 600 έχει υποχωρήσει 2% αυτή την εβδομάδα

Οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν την Πέμπτη από τον δικαιούχο της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia των ισχυρών αποτελεσμάτων της, με την ολλανδική κατασκευάστρια μηχανημάτων για τσιπ ASML να κλείνει την ημέρα σχεδόν 5% υψηλότερα και τον Nasdaq Composite να σημειώνει 1,7%.

Παρ’ολο που οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας δεν ήταν υψηλές, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ακολούθησαν ως επί το πλείστον τη θετική δυναμική την Παρασκευή.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών ήταν χαμηλότερα και οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους, αναμένοντας τις ανακοινώσεις στοιχείων για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, το προσωπικό εισόδημα, τις καταναλωτικές δαπάνες και το καταναλωτικό κλίμα και τα διαρκή αγαθά.

Παράλληλα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,3% μετά από μείωση 1,2% του όγκου τον Μάρτιο. Όμως, οι όγκοι μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς το ποσό που δαπάνησαν οι καταναλωτές αυξήθηκε κατά 4,7%, δείχνοντας τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στους αγοραστές.

Εκτινάχθηκαν τα κρυπτονομίσματα τεχνητής νοημοσύνης μετά την ανοδική προοπτική ζήτησης ΑΙ

Διαβάστε περισσότερα