Υποχώρηση καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου.

Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα αναμένουν μια πλειάδα ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων με αποκορύφωμα την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να καθορίσει το ύψος της μείωσης των επιτοκίων που αναμένεται αυτόν τον μήνα.

Παράλληλα, η ρευστότητα είναι σχετικά πεσμένη λόγω της σημερινής αργίας της Ημέρας της Εργασίας σε ΗΠΑ και Καναδά, ενώ η νίκη του ακροδεξιού AfD στις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία έρχονται να προσθέσουν επιπλέον αβεβαιότητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,57, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει 0,63%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,7% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,23%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,49% και ο ισπανικός IBEX 35 κινείται με πτώση 0,4%.

Οι μετοχές της εταιρείας καταχωρίσεων ακινήτων Rightmove εκτινάχθηκαν κατά 24% μετά την ανακοίνωση του αυστραλιανού αντιπάλου της REA Group ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την πλατφόρμα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με άνοδο την περασμένη Παρασκευή, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από όλο τον κόσμο και ενισχύθηκαν οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, σημείωσε αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνο με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την απόφαση των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν νωρίτερα, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας της Κίνας που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Τα επίσημα στοιχεία του δείκτη διευθυντών αγορών της Κίνας για τον Αύγουστο έδειξαν ότι ο PMI στη μεταποίηση έπεσε σε χαμηλό έξι μηνών, στο 49,1, καταγράφοντας ταχύτερη συρρίκνωση από το 49,4 που σημειώθηκε τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη: