Ένα ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, 30χρονος Άγγλος, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Αττικόν», από τη Νάξο, με ελικόπτερο Chinook.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cyclades24.gr, ο ασθενής είναι αλλοδαπός και παρουσιάστηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού με συμπτώματα της νόσου.
Οι γιατροί έκριναν πως έπρεπε να γίνει αεροδιακομιδή του ασθενή με ειδική κάψουλα στην Αθήνα, για να διαπιστωθεί εάν τελικά πρόκειται για κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, ή κάποια άλλη νόσο.
Δύο τα κρούσματα στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχουν βρεθεί έως σήμερα δυο εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox).
Οι ασθενείς είναι σε καλή κλινική κατάσταση και παραμένουν σε απομόνωση.
Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.
Τα συμπτώματα της νόσου
“Εάν εκτεθείτε και μολυνθείτε με τον ιό, έχει πολύ μεγάλη περίοδο επώασης. Μόλις εισέλθει στο σώμα, επηρεάζει πρώτα τα εσωτερικά όργανα. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έναν υψηλό πυρετό, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλο και κόπωση”, εξήγησε ο δρ. Schaffner.
Καθώς το σώμα καταπολεμά αυτά τα συμπτώματα, η λεμφαδενοπάθεια (μεγεθυμένοι λεμφαδένες) εμφανίζονται μετά τα αρχικά συμπτώματα.
Αυτά τα συμπτώματα στη συνέχεια εξελίσσονται σε εξάνθημα, που εμφανίζεται συχνά στα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο, το στόμα, ή ακόμα και τα γεννητικά όργανα. Αυτά τα εξανθήματα μετατρέπονται σε ανυψωμένα εξογκώματα, με πόνο, ερυθρότητα και πύον.
Ο δρ. Jeremey Walker, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, εξηγεί ότι “η ασθένεια διαρκεί συχνά 2-4 εβδομάδες και συνήθως απαιτεί την αποφυγή στενής επαφής με άλλους για περιορισμό και πρόληψη της εξάπλωσης”.
Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται
Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής.
“Αυτός ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, τα οποία απαιτούν παρατεταμένη πρόσωπο-με-πρόσωπο στενή επαφή με άλλο άτομο. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τον τρόπο μετάδοσης της COVID-19”, είπε ο δρ. Schaffner.
“Με αυτόν τον ιό, βλέπουμε αλυσίδες μετάδοσης που συνδέονται με άλλο άτομο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον SARS-CoV-2, ο οποίος είχε την ικανότητα να μεταδίδεται σε άλλους τόσο με αναπνευστικές όσο και με αερομεταφερόμενες οδούς, δεν περιμένουμε να δούμε μεγάλα κρούσματα μετάδοσης με την ευλογιά των πιθήκων”, πρόσθεσε.
Οι ειδικοί του CDC λένε ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συμβαίνει παραδοσιακά μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που απαιτούν παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Η μετάδοση από ζώο στον άνθρωπο συμβαίνει συνήθως μέσω ανοιχτών πληγών στο δέρμα (έστω και πολύ μικρών), ή από δάγκωμα, ή από γρατσουνιά του ζώου στον άνθρωπο.
Ευλογιά των πιθήκων: Δύο μορφές του ιού
Υπάρχουν δύο μορφές αυτού του ιού:
- η δυτικοαφρικανική και
- η κεντροαφρικανική
“Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όλα τα κρούσματα των οποίων τα δείγματα έχουν επιβεβαιωθεί με τεστ PCR προέρχονται από τη Δυτική Αφρική”, λέει ο δρ. Jeremey Walker, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.
“Οι λοιμώξεις από τον δυτικοαφρικανικό ιό τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρές από εκείνες του κεντροαφρικανικού και υπάρχει μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας”, είπε ο δρ. Walker.
Όλα αυτά τα κρούσματα δεν είναι καινούργια. Ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους το 1958, με το πρώτο κρούσμα στον άνθρωπο το 1970. Από τότε, υπήρξαν πολλαπλά κρούσματα που έχουν μεταδοθεί από ζώα σε ανθρώπους.
Αν και τα περισσότερα κρούσματα είναι συνήθως εντός της Αφρικής, προηγούμενα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στο Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σιγκαπούρη. Το πιο πρόσφατο ξέσπασμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 2003, με 47 κρούσματα.
Ευλογιά των πιθήκων: Πώς αντιμετωπίζεται
Το CDC αναφέρει ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος αποδεδειγμένη, ή ασφαλής θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν και επιβιώνουν χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση.
Αν και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει εμβόλια για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων, αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στον γενικό πληθυσμό εδώ και σχεδόν 50 χρόνια και επί του παρόντος παραμένουν σε απόθεμα.
“Προς το παρόν, δεν υπάρχει σχέδιο για χρήση εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς έχουμε μόνο ελάχιστα κρούσματα. Ωστόσο, το CDC κάνει σχέδια σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον”, είπε ο δρ. Schaffner.
Αν και τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ασαφή και φαίνεται να μοιάζουν με πολλές από τις πιο κοινές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, υπάρχουν λόγοι να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.
Ο δρ. Walker εξηγεί: “Εάν έχετε ένα νέο ανεξήγητο εξάνθημα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για αξιολόγηση και θεραπεία. Ο γιατρός σας θα μπορούσε να αξιολογήσει τυχόν ανησυχίες για την ευλογιά των πιθήκων και επιπλέον, να συντονίσει την κατάλληλη θεραπεία και για πολλές άλλες αιτίες εξανθήματος”.