«Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης» ζητεί η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας με αφορμή τη συζήτηση για τις τιμές ρεύματος και τις εξελίξεις στη χονδρεμπορική αγορά.
«Καλούμε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών ρυθμιστικών μέτρων με αναδρομική ισχύ, ώστε να «συγκρατηθεί» το συνολικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης στα 5 Ευρώ/Μwh για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμετέχει η Ζήτηση στην αγορά και λειτουργήσει ουσιαστικά ένας εποπτικός μηχανισμός. Άλλως, δυστυχώς, θα είναι θέμα χρόνου το σβήσιμο και άλλων φουγάρων» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα η Ένωση κάνει λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης των τιμών που αφορούν τη βιομηχανία. Όπως τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ «σε αυτή την κατεύθυνση φημολογείται, ότι η ΔΕΗ στο πλαίσιο υποχρέωσής της, θα διαθέσει στους προμηθευτές ποσότητες ενέργειας με έκπτωση 10%. Η κίνηση αυτή στοχεύει στον «εξευμενισμό» των μη καθετοποιημένων προμηθευτών σχετικά με την επιχειρούμενη παγίωση της αύξησης του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης. Είναι ξεκάθαρο πως οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες. Ξεκίνησε με την αύξηση κατά 20% των τιμολογίων στη Μέση Τάση (ΜΤ) από τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2019, η οποία «έσπρωξε» το σύνολο των παικτών της Μέσης Τάσης στους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα, με τη σειρά τους, αυξάνουν αντιστοίχως τα τιμολόγια σε όλη τη βιομηχανία.
Η τελευταία πράξη της χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ολοκληρώνεται σήμερα με την προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει τις ίδιες αυξήσεις και στις βιομηχανίες ΥΤ. Ως δικαιολογία επικαλούνται το υψηλό κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, το οποίο οι ίδιοι προκαλούν με την στρατηγική προσφορών τους.
Ξεχνούν βέβαια, ότι με την ιδιότητά τους, ως παραγωγοί, είναι οι ίδιοι που εισπράττουν τα ποσά αυτά ως αμοιβή στην αγορά εξισορρόπησης και τα οποία πληρώνει το σύνολο της αγοράς, μεταξύ αυτών και οι μικροί προμηθευτές» αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ σε ανακοίνωσή της.
Η Ένωση μάλιστα χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που πρόσφατα εξήγγειλε η ΡΑΕ για τη συγκράτηση του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης, ενώ διαβλέπει ότι καταβάλλεται «έντονη προσπάθεια, μέσω σχετικών δημοσιευμάτων, να παρουσιασθεί ως εύλογο το κόστος των 10 Ευρώ/Μwh για τις υπηρεσίες παροχής ενέργειας εξισορρόπησης, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου κόστους στις ευρωπαϊκές αγορές.»
Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ στις παρεμβάσεις της δεν προτάσσει τη θέσπιση ορίων στις τιμές αλλά την επιβολή αναστολής υποβολής καθοδικών προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπησης με αρνητικές τιμές. Επίσης, στις προσφορές τόσο για ανοδική όσο και για καθοδική Ενέργεια Εξισορρόπησης, όλα τα βήματα θα πρέπει να είναι τεχνικά υλοποιήσιμα, καθώς θα πρέπει να συμμορφώνονται στον περιορισμό της Τεχνικά Ελάχιστης Παραγωγής της αντίστοιχης μονάδας.