Η απόφαση του Πεκίνου να διασφαλίσει ότι τα ποσά των τραπεζικών λογαριασμών της China Evergrande θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση των έργων στέγασης που έχει αναλάβει η εταιρεία και όχι για την πληρωμή των πιστωτών της δίνει νέα τροπή στο θρίλερ του κινεζικού κολοσσού που βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες.
Το υπουργείο Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας έχει ζητήσει την εποπτεία των κεφαλαίων για τα έργα ακινήτων της Evergrande, που έχει αναλάβει στο εσωτερικό της Κίνας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Τόσο η εταιρεία όσο και το υπουργείο έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα κεφάλαια του κατασκευαστικού Ομίλου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η παράδοση των έργων που έχει αναλάβει και οι πληρωμές από αυτούς τους λογαριασμούς δεν θα μπορούν να κατευθυνθούν σε πιστωτές ή άλλες υποχρεώσεις χωρίς κρατική έγκριση.
Με την απόφαση αυτή το Πεκίνο στέλνει το μήνυμα ότι οι πελάτες – υποψήφιοι ιδιοκτήτες σπιτιών της κατασκευάστριας έχουν προτεραιότητα έναντι των κατόχων ομολόγων, των τραπεζών και των λοιπών πιστωτών οι απαιτήσεις των οποίων ξεπερνούν συνολικά τα 300 δισ. δολάρια καθιστώντας την Evergrande την πιο χρεωμένη εταιρεία του χώρου των κατασκευών παγκοσμίως.
Από την πλευρά της, η εταιρεία τηρεί «σιγή ιχθύος» όσον αφορά την πληρωμή του κουπονιού των $83,5 εκατ. και αφορά ένα ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο, εντείνοντας περαιτέρω την ανησυχία των επενδυτών. Η κατασκευάστρια εταιρεία δεν έχει ενημερώσει το Χρηματιστήριο για το εάν πλήρωσε το κουπόνι και δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg τρεις κάτοχοι του εν λόγω ομολόγου δήλωσαν ότι δεν τους έχει καταβληθεί καμία πληρωμή.
Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες εταιρείες στην Κίνα που έχουν κάνει χρήση της περιόδου χάριτος των 30 ημερών για την αποπληρωμή των κουπονιών όπως η Shandong Ruyi Technology Group πέρυσι και η Qinghai Provincial Investment Group το 2019. Πριν από αρκετά χρόνια, η Glorious Property Holdings είχε καταβάλλει τα ποσά για σειρά κουπονιών και μάλιστα με αρκετές πληρωμές να πραγματοποιούνται την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.
Την περασμένη εβδομάδα η Evergrande είχε εκδόσει μια αόριστη και ασαφή ανακοίνωση για αποπληρωμή κουπονιού ύψους $36 εκατ. ενός άλλου ομολόγου χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες ή ποσοστά πληρωμής.
Κάποιοι αναλυτές συγκρίνουν την κατάσταση με εκείνη της China Huarong Asset Management (εταιρεία διαχείρισης «κακού» χρέους) που είχε «παγώσει» την αγορά ομολόγων τον περασμένο Απρίλιο όταν είχε δηλώσει αδυναμία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.
Οπως και στην περίπτωση της Huarong, το κύριο ερώτημα για την Evergrande έγκειται στο ρόλο που θα παίξει η κυβέρνηση της χώρας στην αναδιάρθρωση της επιχείρησης. Στην περίπτωση της πρώτης, χρειάστηκαν πέντε μήνες πριν τελικά παρέμβουν οι αρχές.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Κινεζικές αρχές έχουν προτείνει βοήθεια ή σχεδιάζουν κάποιο πακέτο διάσωσης της εταιρείας.
Λαγκάρντ: Περιορισμένη η έκθεση της Ευρώπη
Την πεποίθηση ότι η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κρίση χρέους της κινεζικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Evergrande είναι «περιορισμένη» εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό CNBC.
Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έρχονται σε μια στιγμή που οι διεθνείς χρηματαγορές βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τα τεράστια προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει ο κινεζικός κολοσσός.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Evergrande, που έχει δει τη ην τιμή της μετοχής της να κατρακυλά τους τελευταίους μήνες, θα αθετήσει σειρά πληρωμών τοκοχρεωλυσίων που λήγουν αυτή την εβδομάδα.
Μιλώντας στο CNBC, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εταιρεία.
«Το παρακολουθούμε και ενημερώθηκα για την κατάσταση νωρίτερα σήμερα γιατί νομίζω ότι όλες οι χρηματαγορές συνδέονται μεταξύ τους».
«Εχω πολύ ζωηρές αναμνήσεις των τελευταίων εξελίξεων στις χρηματαγορές της Κίνας που είχαν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, συγκεκριμένα, η άμεση έκθεση θα είναι περιορισμένη».