Δεν έχουν λάβει ακόμη πληρωμή επενδυτές offshore ομολόγου της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Evergrande, η οποία έπρεπε να έχει καταβληθεί την Πέμπτη – πληρωμή τόκων που βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση- αυξάνοντας την αβεβαιότητα όσον αφορά την κρίση ρευστότητας στην πιο χρεωμένη κατασκευάστρια ακινήτων στον κόσμο.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η διορία για την πληρωμή για κουπόνι offshore ομολόγου ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων έληξε τα μεσάνυχτα ώρα Νέα Υόρκης ή απόγευμα Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι δεν είχε γίνει καμία πληρωμή το πρωί της Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ.

Ο όμιλος ακινήτων, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει σε δήλωση σχετικά με την αποπληρωμή, έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν η μη πληρωμή οδηγήσει επίσημα σε στάση πληρωμών.

Λαγκάρντ: Περιορισμένη η έκθεση της Ευρώπης στην Evergrande

Περιορισμένη είναι η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι δηλώσεις της έρχονται σε μια εποχή που τα παγκόσμια χρηματιστήρια βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή για τα τεράστια προβλήματα χρέους της Evergrande.

Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την υπόθεση. «Το εξετάζουμε. Το παρακολουθούμε και είχα μια ενημέρωση νωρίτερα σήμερα επειδή πιστεύω ότι όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αλληλένδετες».

«Έχω πολύ έντονες αναμνήσεις από τις τελευταίες εξελίξεις στο χρηματιστήριο στην Κίνα που είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη συγκεκριμένα, η άμεση έκθεση είναι περιορισμένη», είπε η Λαγκάρντ.

Σε ανακοίνωσή της η Fitch Ratings σημειώνει ότι οι κινεζικές τράπεζες μεσαίου μεγέθους έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε δάνεια ανάπτυξης ακινήτων. Αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες μεταβολές ποιότητας περιουσιακών στοιχείων καθώς εντείνονται οι πιστωτικές πιέσεις του τομέα ακινήτων.