Στις προκλήσεις του 2023 αναφέρθηκε στο πρωτοχρονιάτικο µμήνυμα του προς τα µέλη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας µετάλλων Eurometaux ο νέος πρόεδρός της, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την ενεργειακή κρίση και παρότι οι τιµές υποχώρησαν συγκυριακά, οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι τεράστιες για το νέο έτος, είπε ο κ. Μυτιληναίος.
Ο πληθωρισµός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ισχυρότερες βιοµηχανικές πολιτικές από «φιλικούς ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ» είναι οι µεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο το 2023, σηµείωσε.
«Ο νόµος για τη µείωση του πληθωρισµού των ΗΠΑ έδειξε σε όλους µας πώς πρέπει να µοιάζει µια προληπτική βιοµηχανική πολιτική», τόνισε, για να επισηµάνει ότι «χρειαζόµαστε περισσότερο καρότο και λιγότερο µαστίγιο από τις ευρωπαϊκές πολιτικές». Η Ευρώπη µπορεί να χρειαστεί να επανεκτιµήσει την αποτελεσµατικότητα των πολιτικών και των εργαλείων της, προκειµένου να προωθήσει σηµαντικά την ανάπτυξη και την απαλλαγή από τις εκποµπές του άνθρακα και να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονοµία, τόνισε.
Σε προτεραιότητα, σύµφωνα µε τον ίδιο, θα πρέπει να τεθεί για τις Βρυξέλλες, το 2023, το ζήτηµα της προµήθειας των πρωτογενών και δευτερογενών µετάλλων για την Ευρώπη, καθώς αποτελεί θεµελιώδες µέρος του ανταγωνισµού στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και ψηφιακών τεχνολογιών.
«Η Eurometaux και εγώ θα πιέσουµε σκληρά για µια ευρωπαϊκή βιοµηχανική πολιτική που θα δίνει πραγµατική ορατότητα και στήριξη στις εταιρείες µας και θα βελτιώνει τη συνοχή των πολιτικών που αντιµετωπίζουµε όλοι. Αυτή η αποστολή θα µας µεταφέρει στην επόµενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέρα από αυτήν», είπε και έθεσε τρεις στόχους για τον κλάδο στα τέλη του 2023:
• Πρώτον, να έχουµε σταθεί δυνατά µαζί και να αντιµετωπίσουµε την ενεργειακή και βιοµηχανική κρίση της Ευρώπης, µέσω της συνεχιζόµενης εργασίας για ουσιαστικά µέτρα στήριξης της Ε.Ε.
• ∆εύτερον, να έχουµε εµπλακεί στο επίκεντρο της συζήτησης για τη βιοµηχανική πολιτική και τις πρώτες ύλες της Ευρώπης, πιέζοντας για µια πλήρη επανεξέταση που ευθυγραµµίζει τις διαφορετικές προτεραιότητές µας.
• Τρίτον, να έχουµε συµφωνήσει ένα µακροπρόθεσµο όραµα για να κάνουµε τις φιλοδοξίες του κλίµατος, του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονοµίας της Ε.Ε. να λειτουργούν µε συνέπεια για τις στρατηγικές αλυσίδες εφοδιασµού µετάλλων και τη σηµερινή παγκόσµια ατζέντα.
Αναφέρθηκε, τέλος, σε τρεις σηµαντικές νοµοθετικές ρυθµίσεις που αναµένονται µέσα στο 2023:
1. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πράξης για κρίσιµες πρώτες ύλες στις 8 Μαρτίου, µε δράσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις για το κλίµα.
2. Μεταρρύθµιση του Σχεδιασµού της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
3. Επανεξέταση Ευρωπαϊκού Κανονισµού REACH, που θα θέτει το νέο πλαίσιο για τη χηµική βιοµηχανία την επόµενη δεκαετία, το οποίο πρέπει να είναι συνεκτικό και προβλέψιµο.
Διαβάστε ακόμη: