Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου της Metlen στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης για την παραγωγή χαλκού και ψευδαργύρου από βιομηχανικά κατάλοιπα ενώ ήδη επεκτείνεται το σκέλος της αμυντικής βιομηχανίας του Ομίλου με ένα δεύτερο εργοστάσιο στο Βόλο αλλά και το σχεδιασμό άλλων δύο το προσεχές διάστημα.
Όπως έλεγε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης του νέου πλαισίου για την υποστήριξη νέων επενδύσεων, η μονάδα που αναπτύσσεται στη Σίνδο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για μία «πιλοτική μονάδα» όπως τη χαρακτήρισε ο ιδρυτής του Ομίλου Metlen, που στην περίπτωση που «πετύχει» θα είναι «game changer» ανοίγοντας το δρόμο για μία τεράστια επένδυση, όχι όμως στη Σίνδο καθώς όπως είπε η περιοχή δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τεράστιο project.
Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση που γίνεται σήμερα στη Σίνδο, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά την παραγωγή χαλκού και ψευδάργυρου από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά και όχι από την κατεργασία πρωτογενών μεταλλευμάτων.
Το αξιοσημείωτο είναι πως η τεχνολογία και η μέθοδος επεξεργασίας που θα εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη μονάδα, έχει εξελιχθεί από το φορέα του έργου και αποτελεί βιομηχανική ιδιοκτησία.
Η δε δραστηριότητα της πιλοτικής μονάδας θα μπορεί να παραλαμβάνει 12.000 tn/ έτος υλικών προς επεξεργασία από διάφορες πηγές, και η ημερήσια δυναμικότητά της ως προς την εισερχόμενη πρώτη ύλη για επεξεργασία θα είναι 48,00 tn/ ημέρα.
Ξεκινήσαμε δεύτερο εργοστάσιο και έχουμε στα σκαριά άλλα δύο εργοστάσιο στον Βόλο. Αμυντική βιομηχανία. Άρα εγώ απαντώ δια έργων.
«Απαντάμε δια έργων»
Ερωτηθείς εάν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις στη χώρα ο κ. Μυτιληναίος απάντησε πως «εμείς απαντάμε δια έργων. Έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη τρεις από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα. Αν εξαιρέσουμε τον Ελληνικό Χρυσό, δεν ξέρω αν υπάρχουν μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα. Και αυτές περιλαμβάνουν και μεταλλευτική δραστηριότητα και καινοτόμο Γάλλιο, και ανάκτηση μετάλλων το οποίο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και αμυντική βιομηχανία στον Βόλο. Στον Βόλο έχουμε ένα εργοστάσιο. Παλιά η δραστηριότητα αυτή ήταν αποκλεισμένη από τραπεζική χρηματοδότηση. Τώρα έρχεται η EIB και σου προσφέρει… Ξεκινήσαμε δεύτερο εργοστάσιο και έχουμε στα σκαριά άλλα δύο εργοστάσιο στον Βόλο. Άρα εγώ απαντώ δια έργων», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Σε ό,τι αφορά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του υπ. Ανάπτυξης έκανε λόγο για «θετικά πολιτικά μηνύματα, τα οποία θα κριθούν στην πράξη».
Για το ακανθώδες πρόβλημα της Βιομηχανίας, το ενεργειακό, ο ίδιος έκανε λόγο για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εμφανίστηκε δε απαισιόδοξος για την προοπτική υιοθέτησης από την Κομισιόν, της πρότασης Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για δημιουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους περιφερειακών ενεργειακών κρίσεων. Σημείωσε δε πως οι Βρυξέλλες λειτουργούν σαν αργοκίνητο καράβι, ενώ εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Διαβάστε ακόμη:
- Γιάννης Ζουγανέλης: Η ζημιά που κάηκε το σπίτι μου μπορεί να είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ
- Υπερσυνταγογράφηση: Πόσοι γιατροί έχουν πιαστεί – Ποια φάρμακα γράφουν
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Οι δύο βασικές αλλαγές για τους ιδιοκτήτες οχημάτων
- Hilton: Σκληρή μάχη με την Marriott για την πρώτη θέση – Τα μεγάλα brands και η Ελλάδα σε αριθμούς