Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να ηγηθούν της οικονομικής ανάκαμψης, εκτιμά η Euroxx Securities, η οποία διατηρεί τη σύσταση overweight για τον κλάδο και δίνει νέες τιμές στόχους.

Συγκεκριμένα, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank ορίζεται στα 1,6 από 1,25 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 28%, για τη Eurobank στο 1,3 από 0,88 ευρώ, με περιθώριο 29%), για την Εθνική Τράπεζα στα 4,2 από 3,4 ευρώ, με περιθώριο 30% και για την Πειραιώς στα 2,2 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου στο 54%.

Oι ελληνικές τραπεζικές αποτιμήσεις δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στην αρχική φάση της πανδημίας, εν μέρει λόγω της σημαντικής πτώσης της κερδοφορίας, ωστόσο το κλίμα της αγοράς έχει βελτιωθεί από τα τέλη του 2020, σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Άντεξαν την πανδημία οι ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν την πανδημία, με την κεφαλαιακή τους θέση στο τέλος του εννεάμηνου να παραμένει σε γενικές γραμμές επαρκής (12,6% δείκτης CET1 το 3ο τρίμηνο του 2021 έναντι μέσου όρου ΕΕ 15,5%), παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν λόγω της πανδημίας, και τις προσαρμογές λόγω ΔΠΧΑ 9.

Επιπλέον, οι ομολογιακές εκδόσεις από δύο συστημικές τράπεζες το 1ο εξάμηνο του 2021, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου, επέτρεψαν στις τράπεζες να προχωρήσουν τις φιλόδοξες στρατηγικές μείωσης των NPE με στόχο μονοψήφιο δείκτη (δηλαδή 7%) έως το τέλος του 2022.

Η σημαντική μείωση των NPE κατά 32 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2021 επιτεύχθηκε κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο των «Ηρακλής Ι» και «Ηρακλής ΙΙ».

Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες, πλέον δεν έχουν περιορισμούς από κινδύνους του παρελθόντος και υποστηρίζονται από την ισχυρή ρευστότητα και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμφανίζονται έτσι έτοιμες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της πιστωτικής επέκτασης, κίνηση που θα τις ευνοήσει μακροπρόθεσμα.

Ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ

Σύμωνα με την Euroxx, η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ θα ενισχυθεί καθώς η χώρα ανακάμπτει από την πανδημία και επωφελείται από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, εξέλιξη που παρέχει άφθονες ευκαιρίες στις τράπεζες να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους. Περιμένει καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 26 δισ. ευρώ, η οποία θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αναπληρώσουν εν μέρει ένα μεγάλο μέρος των χαμένων εσόδων από τόκους που ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών τιτλοποιήσεων NPEs.