Λίγες μέρες μετά τον τελικό της Eurovision και τη νίκη του Nemo που εκπροσώπησε την Ελβετία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε προχωρώντας σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα με αφορμή τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.

Κατηγόρησε τη διοργάνωση ότι «ενθαρρύνει την εξουδετέρωση των φύλων και απειλεί την παραδοσιακή οικογένεια».

Σε ομιλία του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ως «δούρειους ίππους της κοινωνικής διαφθοράς», λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είχε δίκιο που κράτησε την Τουρκία εκτός του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού από το 2012.

Ερντογάν για Eurovision: «Αδύνατο να συναντήσεις έναν κανονικό άνθρωπο»

Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου ήταν μια προφανής αναφορά στο Nemo που εκπροσώπησε την Ελβετία και κέρδισε τον 68ο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «The Code», μια οπερατική ποπ-ραπ ωδή στο ταξίδι προς την υιοθέτηση μιας μη δυαδικής ταυτότητας.

«Σε τέτοιες εκδηλώσεις, είναι αδύνατο να συναντήσεις έναν κανονικό άνθρωπο», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, του οποίου η κυβέρνηση έχει γίνει λιγότερο ανεκτική στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας τα τελευταία χρόνια.

«Καταλαβαίνουμε καλύτερα πώς πήραμε τη σωστή απόφαση κρατώντας την Τουρκία έξω από αυτόν τον επαίσχυντο διαγωνισμό τα τελευταία 12 χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια σοβαρή μείωση των ποσοστών γεννήσεων στην Τουρκία ως «υπαρξιακή απειλή» και «καταστροφή» για τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης γεννήσεων στη χώρα το 2023 είχε μειωθεί σε 1,51 παιδιά ανά γυναίκα.

Διαβάστε ακόμη: