Σαν σήμερα η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό της Eurovision με τη Μαρινέλλα και το «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου».

Πριν 50 χρόνια, στις 6 Απριλίου του 1974, διεξήχθη ο 19ος διαγωνισμός της Eurovision στο «The Dome» του Μπράιτον της Αγγλίας και το τραγούδι «Κρασί, Θάλασσα και τ’ Αγόρι μου» που ερμήνευσε η Μαρινέλλα ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 11η θέση στον διαγωνισμό, ενώ νικητές αναδείχθηκαν οι ABBA και το τραγούδι «Waterloo» που εκπροσώθησε τη Σουηδία.

Η χώρα μπαίνει για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής το 1974 κι εκπροσωπείται από την «μεγάλη κυρία» του ελληνικού τραγουδιού, Μαρινέλλα, που τραγουδάει το «Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου».

Ένα καθαρά ελληνικό παραδοσιακό και λίγο τουριστικό κομμάτι, με την υπέροχη φωνή της Μαρινέλλας, που όμως δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά.

Με διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού και με στίχους του Πυθαγόρα, το τραγούδι παρουσιάστηκε πέμπτο κατά σειρά εμφάνισης από τις 17 συμμετοχές της βραδιάς μετά την Άν-Καρίν Στρόμ της Νορβηγίας με το «The First Day of Love» και πριν του Πονγκ του Ισραήλ με το «Natati La Khayay».

Η ελληνική συμμετοχή συγκέντρωσε 7 βαθμούς που την έφεραν στην 11η θέση ανάμεσα σε 17 χώρες.

Το Αρχείο της ΕΡΤ συνέβαλε στη διάσωση του αρχειακού υλικού από την πρώτη εκείνη συμμετοχή της χώρας μας στο διαγωνισμό της Eurovision.

Η Μαρινέλλα επιστρέφοντας από το Μπράιτον, δηλώνει συγκινημένη που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision. Σημειώνει πως οι εντυπώσεις που της άφησε ο διαγωνισμός είναι άριστες και πως η εμφάνιση της ήταν αξιοπρεπέστατη.

«Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που αντιπροσώπευσα την Ελλάδα για πρώτη φορά και καθόλου στενοχωρημένη. Νομίζω ότι κάναμε μία πολύ αξιόλογη εμφάνιση. Αυτό για πρώτο βήμα πιστεύω ότι ήταν υπεραρκετό».

Απέδωσε, όπως και ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, το αποτέλεσμα στην τύχη ενώ δήλωσε έκπληκτη για τη νίκη του σουηδικού τραγουδιού που δεν περίμενε κανείς.

«Ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα κερδίσει το σουηδικό τραγούδι. Οπωσδήποτε είναι και θέμα τύχης».

«Κάναμε σωστά το καθήκον μας» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Κατσαρός και προσπαθήσαμε να κάνουμε μία σωστή εμφάνιση. Αυτό γράφουν και σήμερα οι αγγλικές εφημερίδες. Τονίζουν ότι «δύο τραγούδια τους άρεσαν πάρα πολύ, το ολλανδικό και το ελληνικό».

Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον επόμενο εκπρόσωπο της χώρας μας κάτι το οποίο είπε και η Μαρινέλλα.

«Ευχόμαστε του χρόνου στους συναδέλφους μας που θα αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα να έχουν μία καλύτερη τύχη» είπε ο Γιώργος Κατσαρός.

Την επόμενη χρονιά, το 1975, η Ελλάδα δεν έστειλε τραγούδι στον διαγωνισμό ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Κύπρο.

Το 1976 η Ελλάδα συμμετείχε με την Μαρίζα Κωχ και το τραγούδι «Παναγία μου – Παναγία μου».

Οι στίχοι θεωρούνται ανατρεπτικοί, αφού μιλούν ευθέως για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στη γείτονα χώρα.

Κυκλοφορούν φήμες ότι ένας τούρκος σκοπευτής θα εκτελούσε την Κωχ κατά τη διάρκεια της ερμηνείας της πάνω στη σκηνή και η EBU της ζητάει να αποχωρήσει, κάτι που η ίδια δεν δέχτηκε.

Αντίθετα, φήμες την θέλουν να εμφανίστηκε στη σκηνή με αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από μακρύ μαύρο της φόρεμα.

Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε με το μποϊκοτάζ τη συγκεκριμένη χρονιά της Eurovision αλλά και της διακοπής της ζωντανής μετάδοσης την ώρα που η ελληνική συμμετοχή ήταν στον αέρα.

Η Ελλάδα με την Μαρίζα Κωχ πήρε την 13η θέση και μόλις 20 βαθμούς.

Διαβάστε ακόμη: