Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2025 στρέφονται τα βλέμματα που θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου, όπου διαγωνίζεται και η Ελλάδα, με την Κλαυδία και την «Αστερομάτα» (ένα ethnic τραγούδι που μιλά για την προσφυγιά και τον ξεριζωμό) καθώς μετά από μία πρόκριση – θρίλερ κατάφερε… στο νήμα να αποσπάσει την ψήφο των θεατών και θα εμφανιστεί στην σκηνή της Βασιλείας στην 17η θέση.

Πόσο, όμως, κοστίζει στην Ελλάδα η Eurovision; H ΕΡΤ έχει αναρτήσει στη Διαύγεια τα κόστη που αφορούν την ελληνική συμμετοχή, με το τελικό ποσό να φλερτάρει με την περιοχή των 402.000 ευρώ. Ειδικότερα, 182.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ και φόρων) προορίζονται για τα έξοδα της παραγωγής: στη σκηνική παρουσία του τραγουδιού, στις αμοιβές των εμπλεκόμενων, στα μεταφορικά και στη διαμονή όσων συμμετέχουν – εκτός των υπαλλήλων της ΕΡΤ.

Τα κόστη μετακίνησης, φιλοξενίας και διαμονής των εργαζομένων της ΕΡΤ στο εξωτερικό φτάνουν τα 59.000 ευρώ. Η τιμή για την ενοικίαση του booth των σχολιαστών (Γ. Καπουτζίδη και Μ. Κοζάκου) αγγίζει σχεδόν τα 18.000 ευρώ. Τέλος, υπάρχει και το καθιερωμένο participation fee που φέτος ανέρχεται σε 143.243 ευρώ (το τέλος συμμετοχής που καταβάλει κάθε κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στην EBU, διοργανώτρια Αρχή της Eurovision).

Eurovision 2025: Ο τζίρος για την Ελλάδα

Ωστόσο, πηγές της ΕΡΤ υπολογίζουν πως το ισοζύγιο αναμένεται να βγει πλεονασματικό, καθώς ο προσδοκώμενος τζίρος σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις προσεγγίζει τα 450.000 ευρώ. Βέβαια, η κατάσταση παραμένει ρευστή καθώς η εμπορική εκμετάλλευση του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από παράγοντες, όπως από το ποια θα είναι η κατάταξη της Ελλάδας στη βαθμολογία, πόση τηλεθέαση θα έχει το ιβέντ και το ύψος των διαφημιστικών εσόδων.

Παράλληλα, αντιμέτωποι με εξαιρετικά υψηλές τιμές βρίσκονται οι σχεδόν 500.000 fans της Eurovision που ταξίδεψαν στη Βασιλεία καθώς η ακρίβεια στην Ελβετία επιτείνεται από το ράλι του φράγκου. Με το νόμισμα να έχει φθάσει σε υψηλό δεκαετίας έναντι του δολαρίου τον Απρίλιο, οι οπαδοί του μουσικού διαγωνισμού διαπιστώνουν ότι το πάθος τους για την ποπ κουλτούρα έχει κόστος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Για όσους προέρχονται από γειτονικές χώρες, μια νύχτα σε ξενοδοχείο αξίας 200 φράγκων (242,28 δολάρια) θα ήταν τουλάχιστον 12 ευρώ (13,56 δολάρια) φθηνότερη αν η εκδήλωση γινόταν την ίδια ημερομηνία το 2024. Δεδομένης της ανόδου του φράγκου τα τελευταία χρόνια, οι τιμές στη Βασιλεία, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελβετίας, την καθιστούν έναν από τους πιο ακριβούς (αν όχι τον ακριβότερο) προορισμούς στην ιστορία της Eurovision

Ο αριθμός των fans ξεπερνά κατά πολύ τον πληθυσμό της πόλης των περίπου 178.000 κατοίκων, ενώ αν και ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ανήλθε μόλις σε 0,3% το υψηλό κόστος ζωής, διατηρεί την ακρίβεια για τρόφιμα, εστίαση και διαμονή σε απαγορευτικά επίπεδα. Η ίδια η Βασιλεία υπολογίζει σε έσοδα 62 εκατ. φράγκων, αλλά επιμένει ότι προσπαθεί να μετριάσει τις υψηλές τιμές με δωρεάν εκδηλώσεις.

Διαβάστε ακόμη: