ίγες ώρες μας χωρίζουν από τον μεγάλο τελικό της Eurovision 2023, ο οποίος ξεκινάει απόψε Σάββατο (13/5) στις 22.00 (ώρα Ελλάδος) και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 με τη Μαρία Κοζάκου και την Τζένη Μελιτά στο τιμόνι της μετάδοσης.

Φέτος ο διαγωνισμός κλείνει 67 χρόνια και σίγουρα κάποια πράγματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Eurofans και όχι μόνο. Στη συνέχεια έχουμε συγκεντρώσει δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στη μακρά πορεία του μουσικού διαγωνισμού που διοργανώνει η EBU, ξεκινώντας από το μακρινό 1956 όπου ο διαγωνισμός ήταν ασπρόμαυρος μέχρι και σήμερα:

  1. Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιήθηκε το 1956 και συμμετείχαν μόνο επτά χώρες.
  2. Το 1968, ο διαγωνισμός έγινε στο Λονδίνο και μεταδόθηκε έγχρωμος για πρώτη φορά.
  3. Το 1969, τέσσερις χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο) ανακηρύχθηκαν νικήτριες, καθώς όλες έλαβαν τον ίδιο αριθμό βαθμών.
  4. Το 1974, οι ABBA κέρδισαν τον διαγωνισμό με το τραγούδι «Waterloo», το οποίο έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών.
  5. Η Eurovision έχει χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για να εκφράσουν ορισμένες χώρες μέσα από τις συμμετοχές τους πολιτικές δηλώσεις ή εθνικιστικά αισθήματα.
  6. Αριθμεί αμέτρητους φανατικούς Eurofans που ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε όποια χώρα πραγματοποιείται η διοργάνωση, ενώ εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο συντονίζονται κάθε χρόνο για να τον παρακολουθήσουν είτε μέσω τηλεόρασης είτε μέσω Διαδικτύου πλέον και να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους συμμετοχές.
  7. Έχει εμπνεύσει spin-off εκδηλώσεις, όπως ο Διαγωνισμός Χορού Eurovision και ο Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού (Eurovision Junior).
  8. Το 2006, τα «τέρατα» Lordi, το hard rock φινλανδικό συγκρότημα, έκαναν την ανατροπή και κέρδισαν με το τραγούδι τους «Hard Rock Hallelujah», φορώντας περίτεχνα κοστούμια και μακιγιάζ, ενώ παρέλαβαν το βραβείο από την «πεντάμορφη» Έλενα Παπαρίζου.
  9. Η υψηλότερη βαθμολογία που έχει απονεμηθεί ποτέ στην ιστορία της Eurovision είναι 534 βαθμοί που πήρε η Σουηδία το 2015 για το τραγούδι «Heroes» του Måns Zelmerlöw.
  10. Το 2019 η Eurovision πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ και συνοδεύτηκε από διαμάχες με αφορμή εκκλήσεις για μποϊκοτάζ από ορισμένους καλλιτέχνες και ακτιβιστές.

Διαβάστε περισσότερα