Με την Ουκρανία να αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2022, η συζήτηση πλέον στρέφεται το που θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός τραγουδιού του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη και το «Die Together» τερμάτισαν στην 8η θέση.

Η Eurovision 2022 διοργανώθηκε στην Ιταλία έπειτα από 31 χρόνια. Συγκεκριμένα, μετά τη Νάπολη (1965) και τη Ρώμη (1991) ήταν η σειρά του Τορίνο να φιλοξενήσει τον 66ο διαγωνισμό της Eurovision στο «Pala Olympico» του Τορίνο.

Για ακόμη μία χρονιά ο μουσικό διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ το θέμα του φετινού, όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 ήταν το «Sound of Beauty» (Ο Ήχος της Ομορφιάς), και αν μη τι άλλο ακούσαμε και παρακολουθήσαμε πολλές όμορφες συμμετοχές . Για ακόμη μία χρονιά ο αγαπημένος μουσικός διαγωνισμός είχε λαμπερές και εντυπωσιακές εμφανίσεις, εκρηκτικές μπαλάντες και φυσικά πολλή αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα.

#1 Ισπανία: Σέξι κι όποιος αντέξει

Τη νούμερο ένα θέση κατέχει φυσικά η… Ισπανία. Καθήλωσε όλα τα βλέμματα η συμμετοχή της χώρας για την Eurovision 2022, αφού η μελαχρινή τραγουδίστρια ανέβηκε με αέρα στην σκηνή θυμίζοντας την Ελένη Φουρέιρα και το τραγούδι της Κύπρου, «Fuego».

Το «Slomo», όπως είναι ο τίτλος του τραγουδιού που ερμήνευσε η Chanel, ήταν από τα πιο χορευτικά του διαγωνισμού. Η Κουβανή τραγουδίστρια, ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision μαζί με τρεις χορευτές και δύο χορεύτριες, ακολουθώντας εκρηκτική κινησιολογία μαζί με φωτιές, πυροτεχνήματα και πύρινη βροχή.

#2 Νορβηγία: Οι μπανάνες που τρέλαναν τους Eurofans

Η πιο εκκεντρική συμμετοχή της βραδιάς ήταν της Νορβηγίας. Τα μέλη του συγκροτήματος Subwoolfer υποστηρίζουν ότι έρχονται από τον Πλούτωνα και δεν μιλούν. Τα χρώματα που κυριάρχησαν στην εμφάνιση της χώρας ήταν το μπλε και λευκό σε συνδυασμό με το κίτρινο και το κόκκινο. Ένας Dj βρισκόταν υπερυψωμένος στο σκηνικό μπροστά από τον ήλιο με τους δύο «λύκους» που εμφανίζονταν στη σκηνή να είναι συνοδευόμενοι από τρεις χορεύτριες.

Οι πραγματικές τους ταυτότητες δεν έχουν αποκαλυφθεί δημόσια και δεν ξέρουμε τίποτα για την καταγωγή, το βιογραφικό και την ηλικία των μελών του συγκροτήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του ντουέτου είναι συνδυασμός των λέξεων «subwoofer» και «wolf», ενώ το τραγούδι με το οποίο διαγωνίστηκαν ήταν το «Give That Wolf a Banana», δηλαδή «Δώσε σε αυτόν τον λύκο μια μπανάνα».

#3 Ελλάδα: Εντυπωσίασε τα πλήθη η Αμάντα Γεωργιάδη

Εντυπωσιακή ήταν εμφάνιση της Αμάντας Γεωργιάδη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη σκηνή του τελικού της Eurovision 2022. Tο τραγούδι της Ελλάδας «Die Together» με ερμηνεύτρια την Αμάντα Γεωργιάδη παρουσιάστηκε στην 17η θέση, μετά από το Βέλγιο και πριν από την Ισλανδία. Το κομμάτι είναι μια συναισθηματική και ταυτόχρονα δυναμική μπαλάντα, που αφηγείται μια ιστορία αγάπης, σαν ένα όνειρο σε μπλε φόντο, μέσα από τα μάτια της ερμηνεύτριας.

Τη σκηνοθεσία της σκηνικής εμφάνισης της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, Σίλια Κριθαριώτη, επιμελήθηκε την ενδυματολογική εμφάνιση της Αμάντας. Ο Γιάννης Μουρίκης έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία, με επικεφαλής τον Nicholas Chobb.

#4 Σουηδία: Η Cornelia Jakobs της Σουηδίας τράβηξε όλα τα βλέμματα

Η τραγουδίστρια της Σουηδίας εμφανίστηκε ξυπόλυτη, χωρίς να πλαισιώνεται από χορευτές ή χορεύτριες και με «όπλο» της τη φωνή της, η Cornelia Jakobs έκλεψε τις εντυπώσεις στον Τελικό της Eurovision 2022.

Ερμηνεύοντας το «Hold me closer» η Cornelia Jakobs κατάφερε να ξεσηκώσει την αρένα του Pala Olympico. Το τραγούδι της σε σύνθεση και στίχους των Isa Molin, David Zandén, Cornelia Jakobsdotter, αναφέρεται στις συναισθηματικές δυσκολίες ενός χωρισμού.

#5 Σερβία: Το μήνυμα που έστειλε μέσα από το τραγούδι της

Η συμμετοχή της Σερβίας με το τραγούδι «In Corpore Sano» που ερμήνευσε η Konstrakta απέσπασε θερμό χειροκρότημα στην αρένα του «PalaOlimpico», στο Τορίνο.

Η τραγουδίστρια περιβάλλεται από τρεις άνδρες και δύο γυναίκες ενώ στην εμφάνιση πρωταγωνιστεί μια λεκάνη, στην οποία η καλλιτέχνης έπλυνε τα χέρια της. Μάλιστα, σε κάποια σημεία οι φωτισμοί γίνονται πιο σκοτεινοί και εμφανίζονται υπότιτλοι. Το «In Corpore Sano» αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για την επίπλαστη πραγματικότητα και τις δήθεν συμπεριφορές ιδίως στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το σχετικό βίντεο με την εμφάνιση της Σερβίας έχει ξεπεράσει τις 3 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη -και μοναδική μέχρι σήμερα- νίκη της Σερβίας σημειώθηκε το 2007 με την μπαλάντα «Molitva» που ερμήνευσε η Marija Šerifović.