Μπορεί η ΕΕ να αντιπροσωπεύει το 5,6% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 3,0% της έκτασης γης, αλλά αν και μικρή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) έλαβε το 45,8% όλων των διεθνών αφίξεων τουρισμού στον κόσμο το 2022, με την Ελλάδα να κατέχει περίοπτη θέση διεθνώς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, το top 10 των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως περιλαμβάνει έξι κράτη – μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα και Αυστρία).

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι ξένοι τουρίστες από την ΕΕ και τις χώρες εκτός ΕΕ αντιπροσώπευαν το 43,0% του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της ΕΕ το 2022. Σε 11 από τις 27 χώρες της ΕΕ, η κυρίαρχη ροή αποτελούνταν από ξένους τουρίστες.

Σε τρεις χώρες της ΕΕ, οι διεθνείς τουρίστες (από την ΕΕ και τις χώρες εκτός ΕΕ) αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 90% των τουριστικών διανυκτερεύσεων: Μάλτα (92%), Κροατία και Κύπρος (και οι δύο 91%). Το ίδιο καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο και στην Ελλάδα, όπου η ξένη αγορά αντιπροσώπευε το 86% και το 84%, αντίστοιχα, των τουριστικών βραδιών.

Στην Αυστρία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν μεταξύ 60% και 70%.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι υψηλότεροι αριθμοί διεθνών τουριστικών διανυκτερεύσεων (χώρες ΕΕ και χώρες εκτός ΕΕ) καταγράφηκαν στην Ισπανία (270 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και στην Ιταλία (201 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 40% όλων των διεθνών τουριστικών διανυκτερεύσεων που δαπανήθηκαν σε καταλύματα της ΕΕ.

Η Eurostat ωστόσο, επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία επιτρέπουν και μία διαφορετική ανάγνωση: ενώ η ισχυρή ελκυστικότητα για τους ξένους τουρίστες ενισχύει την οικονομία μιας χώρας και συμβάλλει στην καλύτερη αμοιβαία κατανόηση των ανθρώπων και του πολιτισμού της χώρας, η υψηλή εξάρτηση από το εξωτερικό μπορεί επίσης να κάνει έναν προορισμό πιο ευάλωτο σε περίπτωση εξωτερικού σοκ, όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες που επηρεάζουν τη διεθνή κινητικότητα.

Οι εγχώριοι ταξιδιώτες της ΕΕ (που ταξιδεύουν στη χώρα διαμονής τους) αντιπροσώπευαν το 57% όλων των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της ΕΕ το 2022

Διαβάστε ακόμη: