Μεγάλη επιχείρηση στους κόλπους του dark web διεξήγαγε η Europol, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις σε όλη την Ευρώπη, για παράνομες αγοραπωλησίες στο «σκοτεινό» διαδίκτυο, ενώ βρήκαν και όπλα και ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η Europol έκανε συνολικά 150 συλλήψεις ανά τον κόσμο.

Οι Αρχές κατέσχεσαν μεταξύ άλλων περισσότερα από 26,7 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, καθώς και περισσότερα από 230 κιλά ναρκωτικών και 45 όπλα.

«Αυτή η επιχείρηση, γνωστή ως Dark HunTOR, αποτελείται από μια σειρά ξεχωριστών αλλά συμπληρωματικών ενεργειών στην Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες» επεσήμανε η υπηρεσία σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα 65 άτομα συνελήφθησαν στις ΗΠΑ, 47 στη Γερμανία, 24 στη Βρετανία, 4 στην Ολλανδία, 3 στη Γαλλία, 2 στην Ελβετία και ένα στη Βουλγαρία.

Πολλοί από τους συλληφθέντες θεωρούνται «υψηλής σημασίας στόχοι».

Dark web:Τι είναι Σκοτεινό Διαδίκτυο

Το Dark Web είναι μέρος του internet και αναφέρεται ως το σύνολο των ιστοσελίδων που δεν μπορεί κάποιος να φθάσει σε αυτές χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing. Οι ιστοσελίδες αυτές τρέχουν πίσω από πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης μη επιτρέποντας έτσι τις μηχανές αναζήτησης να τις εντοπίσουν και να τις καταγράψουν. Σχεδόν το σύνολο αυτών των ιστοσελίδων – που απαρτίζουν το Dark Web – χρησιμοποιούν το Tor (εργαλείο κρυπτογράφησης). Το εργαλείο αυτό είναι γνωστό και σε απλούς χρήστες που θέλουν να κρύψουν την ταυτότητα του υπολογιστή τους (IP) και κατ’ επέκταση την δραστηριότητά τους όταν αυτοί πλοηγούνται στο internet. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας την δυνατότητα του Tor να αλλάζει την τοποθεσία που ο χρήστης βγαίνει στο internet και να τον εμφανίζει ότι βρίσκεται σε εντελώς άλλη χώρα από αυτή που πραγματικά είναι. Με λίγα λόγια αλλάζει την IP του χρήστη.

Μια παρένθεση εδώ για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι IP: Τα αρχικά IP σημαίνουν Internet Protocol και είναι ένας αριθμός χωρισμένος με τελείες (για παράδειγμα 192.168.1.35). Κάθε συσκευή – είτε αυτή είναι pc, είτε είναι κινητό, είτε είναι τηλεόραση, είτε είναι ρολόι χεριού – όταν έχει πρόσβαση στο internet παίρνει ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ IP που ισχύει σε όλο τον κόσμο. Είναι με λίγα λόγια η ταυτότητα της συσκευής που βγαίνει στο internet.

Όταν μια ιστοσελίδα “τρέχει” μέσω του εργαλείου Κρυπτογράφησης Tor έχει πάνω-κάτω το ίδιο αποτέλεσμα. Κρυπτογραφώντας την πραγματική IP του server στον οποίον τρέχει η ιστοσελίδα κρύβει την πραγματική του τοποθεσία. Έτσι, ενώ μπορεί κάποιος να επισκεφτεί ιστοσελίδες που βρίσκονται στο Dark Web, είναι πολύ δύσκολο να βρει ποιοι άνθρωποι είναι πίσω από αυτές.

Δεν χρησιμοποιούν όλες οι ιστοσελίδες του Dark Web το εργαλείο Tor. Υπάρχουν και άλλα παρόμοια εργαλεία όπως το I2P που κάνουν παρόμοια δουλειά. Η θεμελιώδης αρχή παραμένει η ίδια: ο επισκέπτης πρέπει να χρησιμοποιεί την ίδια κρυπτογράφηση με αυτή της ιστοσελίδας και να ξέρει την διεύθυνση της προκειμένου να μπει σε αυτήν.

Με λίγα λόγια κυριαρχεί η μυστικότητα και η απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητας τόσο από την πλευρά του χρήστη που θέλει να επισκεφτεί ιστοσελίδες του Dark Web, όσο και από την πλευρά των δημιουργών των ιστοσελίδων που τρέχουν στο Dark Web που είναι και το πιο επικίνδυνο της υπόθεσης. Βέβαια με το πέρασμα των χρόνων, οι Υπηρεσίες των χωρών που ασχολούνται με την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, συσσωρεύοντας τεχνογνωσία και εμπειρία, ξετρυπώνουν ευκολότερα τους δημιουργούς τέτοιων ιστοσελίδων.