Δεν χωρεί αμφιβολία ότι την ώρα τούτη η επιτυχία του μεγάλου και εμβληματικού project του Ελληνικού, περνάει μέσα από την σαφή και ξεκάθαρη, στήριξη δύο μεγάλων θεσμικών τραπεζών!

Eurobank και Τρ. Πειραιώς όχι μόνο ένωσαν δυνάμεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν με 1.2 δις. (από 600 εκατ. ευρώ η κάθε τράπεζα) από κοινού την επένδυση της Lamda στο Ελληνικό, αλλά επιπροσθέτως ενισχύουν περαιτέρω το project ποικιλοτρόπως, διά μέσω της αγοράς κτιρίων γραφείων, στα οποία και θα μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις της διοίκησης και των βασικών τομέων και υπηρεσιών!

Οι δυο θεσμικές τράπεζες προτίθενται, όπως προκύπτει από τις ίδιες τις εξελίξεις, να εγκαταλείψουν το κτίριο Μποδοσάκη επί της Λεωφόρου Αμαλίας όπου στεγάζεται η διοίκηση της Eurobank καταβάλλοντας υψηλό ενοίκιο και το πρώην κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην Πανεπιστημίου (ένα ολόκληρο ιδιόκτητο οικοδομικό τετράγωνο) όπου είναι εγκατεστημένη η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, για να μετακομίσουν εν ευθέτω χρόνο στο Ελληνικό όπου και η Lamda θα ανεγείρει για λογαριασμό τους ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΥΣ, από 40.000 τ μ έκαστος, αξίας γύρω στα 140-147 εκατ. ευρώ ο καθένας!!!

Είναι προφανές πως η αγορά των δυο ΠΥΡΓΩΝ από τις τράπεζες, αντί του συνολικού ποσού των 287 εκατ. ευρώ, συνιστά περαιτέρω ενίσχυση και χρηματοδότηση της Lamda του ομίλου Σπ. Λάτση (πέραν της χρηματοδότησης με 1,2 δις.) στην κατεύθυνση της υλοποίησης του project του Ελληνικού!

Και επιπροσθέτως οι δύο αυτές αγορές των ακινήτων, των δύο πύργων στην προκειμένη περίπτωση, βελτιώνουν και ωραιοποιούν την χρηματοοικονομική εικόνα της Lamda, αυξάνουν τις πωλήσεις και τα μελλοντικά έσοδα, δημιουργούν εμπράγματες εξασφαλίσεις και καθιστούν στο τέλος της ημέρας την εταιρία επιλέξιμη για χρηματοδότηση, «δίνοντας άλλοθι» στις διοικήσεις τους για την ιλιγγιώδη χρηματοδότηση του project!

Θυμίζεται ότι, αρχικά η χρηματοδότηση θα καλυπτόταν πλήρως από την Eurobank. Ωστόσο στη διοίκηση της υπήρξαν δεύτερες σκέψεις και ερωτηματικά. Μετά από παρέμβαση του ίδιου του Σπύρου Λάτση, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τις διοικήσεις και των δύο τραπεζών, επήλθε συμφωνία μεταξύ Eurobank και Τρ. Πειραιώς να χρηματοδοτήσουν το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο από κοινού!

Και κατόπιν αυτού, η αγορά των δύο πύργων στο Ελληνικό ήρθε για να βάλει την τελική σφραγίδα σε ένα ντηλ, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, προς χάριν του project θα μετακομίσουν από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και από κτίρια εμβληματικά στα οποία στεγάζονται, για να εγκατασταθούν σε νεόκτιστους ιδιόκτητους πύργους, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης!

Για να καταλαβαίνετε, σαν να μετακομίσεις από το κέντρο του Μανχάταν, στο Μπρονξ! Τέτοια είναι η διαφορά…


Το «ΟΧΙ» του Καρώνη της Viva Wallet στα 1,7 δις. της JP Morgan!

Όσοι παρακολουθούν εκ των έσω τις επιχειρηματικές εξελίξεις, ήξεραν πολύ καλά πόσο προβληματισμένος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Viva Wallet Χ. Καρώνης ως προς την πρόταση εξαγοράς του 100% των μετοχών της εταιρείας, που του είχε υποβάλει αντί του ποσού των 1,7 δις. ευρώ η JP Morgan!

Και μολονότι οι …απέξω έλεγαν πως το big deal θα κλείσει αντί ενός αστρονομικού ποσού, εντούτοις οι καλά γνωρίζοντες ήταν βέβαιοι πως ο οραματιστής και χαμηλών τόνων ιδρυτής της εταιρείας, θα έλεγε τελικά «ΟΧΙ»!

Καθώς στις προσωπικές του συζητήσεις, παρά το γεγονός ότι παραδεχόταν πως το ύψος του τιμήματος ήταν σε απόλυτα νούμερα ιλιγγιώδες, εξέφραζε τον προβληματισμό να «παραδώσει» τόσο νωρίς ένα επιχειρηματικό στοίχημα, που έχει τις προοπτικές μέσα από την επέκταση του, να αξίζει σε λίγα χρόνια, όχι 1,7 δις. που προσφέρει σήμερα η JP Morgan, αλλά 3 και 4 δις. ευρώ, μπορεί και παραπάνω!

Ενδεχομένως άλλος στη θέση του να μην το σκεφτόταν! Take the money and run, λένε στην πιάτσα ή «πούλα και μετάνιωνε» σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή θεώρηση των πραγμάτων…

Ο Χ. Καρώνης όμως έχει το δικό του όραμα που φιλοδοξεί να υλοποιήσει. Την επιθετική ανάπτυξη μέσα από την επέκταση σε 26 χώρες, μετά την απόκτηση της Praxia και την δημιουργία της Viva Bank!

Και πιστεύει ότι το όραμα αυτό θα αποφέρει τεράστιες υπεραξίες για τον ίδιο και τους μετόχους, όπως για παράδειγμα η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση που κατέχει την ώρα τούτη το 13% των μετοχών της Viva Wallet!

Πολύ περισσότερες από το 1,7 δις. που πρόσφερε ο διεθνής επενδυτικός οίκος, εκ των κορυφαίων του κόσμου!


Η νύφη, «ξαπόστειλε» την πεθερά, μαμά πολιτικού, από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Λένε, πως το κατανυκτικό πνεύμα των Χριστουγέννων, μαλακώνει τις ψυχές των ανθρώπων… Η άφιξη του Θεανθρώπου φέρνει την ελπίδα και την αγάπη σε μικρούς και μεγάλους! Και γεφυρώνει τα χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους, που μπορούν να συγχωρούν, να δείχνουν μεγαλοψυχία…

Δυστυχώς στην ιστορία μας τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι, αλλά αλλιώς!

Το πνεύμα των Χριστουγέννων με όλα τα μηνύματα που επιφέρει, δεν …πέρασε στην ψυχή της …νύφης!

Της γνωστής συζύγου (με lifestyle -και όχι μόνο-διαδρομή) προβεβλημένου πολιτικού ανδρός, η οποία δεν λέει να συγχωρήσει την πεθερά της, για την απόρριψη που δέχτηκε, για την άρνηση που συνάντησε όταν προσπάθησε να ξαναφτιάξει τη ζωή της με το γοητευτικό και «έξυπνο» αγόρι της πολιτικής!

Και μολονότι πέρασε καιρός, τα σημάδια και τα …τραύματα στην ψυχή της …νύφης δεν επουλώθηκαν! Η πληγή έχει μείνει ανοιχτή! Και διχάζει, δυστυχώς, την πολιτική οικογένεια, καθώς αποκόπτει το αγόρι από την μάνα, το εγγονάκι από την γιαγιά…

Και ήρθε η γιορτή της γέννησης του Χριστού, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπου η οικογένεια του πολιτικού ανδρός συνέφαγε εορταστικά χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό η μονάκριβη του μητέρα!

Η νύφη, την είχε αποκλείσει, δεν την κάλεσε, δεν της επέτρεψε στις άγιες αυτές μέρες να γιορτάσει μαζί με το παιδί της και το εγγονάκι της!

Θα μου πείτε, αυτά τα ζητήματα είναι πρωτόγνωρα; Οικογενειακές συγκρούσεις, χωρισμοί, αποστάσεις μεταξύ νύφης και πεθεράς δεν συμβαίνουν παντού, δεν αποτελούν ζήτημα ημερήσιας διάταξης στην ελληνική – και όχι μόνο- κοινωνία;

Η απάντηση είναι ναι! Συμβαίνουν παντού γύρω μας, στην Ελλάδα και όλο τον πλανήτη. Και η πιο συνήθης οικογενειακή σύγκρουση είναι αυτή της πεθεράς και της νύφης!

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, δεν μιλάμε για απλά και ανώνυμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, αλλά για δημόσια πρόσωπα, με πολιτικό ρόλο, υψηλά αξιώματα, υπέρμετρες φιλοδοξίες για το μέλλον, που φτάνουν μέχρι και το …στέμμα του αρχηγού!

Οπότε αυτού του είδους οι οικογενειακές συγκρούσεις, οι αποκλεισμοί και η εκδικητική συμπεριφορά, δεν συνάδουν με το προφίλ που ο πολιτικός ανήρ θέλει να περάσει προς τα έξω, ούτε με το δόγμα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» που φέρεται να υπηρετεί…

ΥΓ. Φαίνεται τελικά πως ο …πρώην είχε δίκιο για όσα έλεγε! Και δεν τον πιστεύαμε…


Η φάμπρικα με τα ομόλογα, η ναυτιλία, το οξύμωρο και η Επ. Κεφαλαιαγοράς!

Την ώρα που στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο η …ουρά για να εγκριθούν εκδόσεις ομολόγων ναυτιλιακών εταιριών καθημερινά μεγαλώνει, ο προβληματισμός και τα ερωτήματα εντείνονται!

Και τούτο διότι εσχάτως, αφού προηγουμένως μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, άντλησαν κεφάλαια μέσα από την έκδοση ομολόγων, η κατάσταση λαμβάνει τη μορφή φαινομένου ή …φάμπρικας, που ευλόγως εγείρει ερωτηματικά και απορίες!

Και τούτο διότι στην ελληνική κεφαλαιαγορά επικρατεί το εξής σχήμα οξύμωρο! Από τη μία πλευρά δεν επιτρέπεται η εισαγωγή των ναυτιλιακών εταιρειών στο Χρηματιστήριο για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού (!!!), καθώς δεν έχει διαμορφωθεί και εγκριθεί το κατάλληλο πλαίσιο, ενώ από την άλλη, εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα της Κεφαλαιαγοράς η έκδοση ομολόγων από τις ναυτιλιακές, που σηκώνουν έτσι λεφτά από την ελληνική αγορά δια μέσω των τραπεζών και των πελατών τους, του ευρύτατου μικρού και μεγάλου επενδυτικού κοινού!

Ασφαλώς η πλειονότητα των ναυτιλιακών εταιρειών είναι υγιής, στο βαθμό που τούτο καταδεικνύεται από τη συμπεριφορά των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης!

Ωστόσο, το γεγονός είναι πως όλες οι ναυτιλιακές δεν είναι ίδιες!!! Και για το λόγο αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή τόσο από τις αρμόδιες αρχές, όσο και από το τραπεζικό σύστημα που σηκώνει στις πλάτες του τις ομολογιακές αυτές εκδόσεις.

Και ο προβληματισμός αυτός διατυπώνεται όχι μόνο από τραπεζίτες και αναλυτές αλλά και από κορυφαίους εφοπλιστικούς παράγοντες, όπου εις εξ αυτών στο περιθώριο εκδήλωσης για την εισαγωγή διαπραγμάτευσης του ομολόγου στο ΧΑ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ότι πρόκειται να επακολουθήσει!

Έτσι, την ώρα τούτη, η ουρά έκδοσης ομολόγων από εφοπλιστές διευρύνεται. Και μετά τους Κωνσταντακόπουλους που «μυρίστηκαν ψητό» και πάνε να τα …ξαναπάρουν με χαμηλά επιτόκια, έχουν πάρει σειρά Πόλυς Χατζηιωάννου και Νίκος Τσάκος! Και έπονται άλλοι πολλοί, καμιά εικοσαριά που πηγαινοέρχονται κάθε μέρα στις τράπεζες και τις μεγάλες χρηματιστηριακές!

Επειδή το θέμα θεωρείται – και είναι- μείζον, οφείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ενσκήψει στο ανοιχτό ζήτημα και για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, αφού προηγουμένως λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, να διαμορφώσει πλήρες πλαίσιο εισαγωγής και διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολόγων των ναυτιλιακών εταιρειών.

Να υπάρξουν ξεκάθαροι όροι, προϋποθέσεις, κριτήρια, διαβούλευση με την Ένωση Εφοπλιστών και το Υπ. Ναυτιλίας, σχέση και διασύνδεση των εκδόσεων με την σημαία που φέρουν τα πλοία, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εξωχώριων εταιριών και άλλα πολλά!

Διότι ναι μεν υπάρχουν στη χώρα πανίσχυροι εφοπλιστές, υψηλού κύρους και αδιαμφισβήτητης ευρωστίας με εταιρείες εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι, μυστήριοι, αμφίβολης προέλευσης, με νταραβέρια με το Ιράν, τη Βενεζουέλα και άλλες ύποπτες και μυστηριώδεις διασυνδέσεις και συναλλαγές!

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ευθύνες της Επ. Κεφαλαιαγοράς για τις εξελίξεις στο μέλλον γύρω από το οξύμωρο της ναυτιλίας είναι κρίσιμες και καθοριστικές…