Ως μία από τις κορυφαίες της επιλογές στο Χρηματιστήριο Αθηνών επαναξιολογεί η Eurobank Equities τη μετοχή της ΔΕΗ. Στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 17,5 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 59,1% σε σύγκριση με το κλείσιμο της 8ης Αυγούστου στα 11 ευρώ.
Σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 4,3%, η αναμενόμενη συνολική απόδοση (expected total return) υπολογίζεται στο 63,4%. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση buy (αγορά) για τη ΔΕΗ.
Στο report της η Eurobank Equities αυξάνει την πρόβλεψή της για το EBITDA του 2024 κατά 5% σε 1,82 δισ. ευρώ (σε συντονισμό με το guidance), αλλά μειώνει τις εκτιμήσεις της για το EBITDA της διετίας 2025-2026 κατά 1%, καθώς αναθεωρεί τις υποθέσεις της για τα φωτοβολταϊκά εν μέσω αυξανόμενων περικοπών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Οι ενημερωμένες εκτιμήσεις τοποθετούν τη ΔΕΗ στο 7,4x όσον αφορά τον δείκτη EV/EBITDA, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τις υψηλότερες τιμές, κάτι που η Eurobank Eq. θεωρεί ότι μπορεί να δικαιολογηθεί από το ανώτερο αναπτυξιακό προφίλ της ΔΕΗ.
Η αποτίμηση της χρηματιστηριακής δεν ενσωματώνει τη νέα συμφωνία για τις ΑΠΕ, η οποία προβλέπεται ότι θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» άλλα 0,6 ευρώ ανά μετοχή.
Εξασφάλιση του στόχου για τις ΑΠΕ με τη νέα συμφωνία
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε την απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος 629 MW στη Ρουμανία για ηλεκτρικό ρεύμα. Το deal έκλεισε στα 700 εκατ. ευρώ, με ένδειξη 1,1 εκατ./MW, σε μία αρκετά ευνοϊκή αποτίμηση και ισοδύναμη με τις πρόσφατες συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στη χώρα.
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ένα αιολικό πάρκο 600 MW και θα καταστήσει τη ΔΕΗ τον μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης ΑΠΕ στη Ρουμανία (μερίδιο αγοράς περίπου 25%), ενώ παράλληλα θα εξισορροπήσει εν μέρει την τοπική καθαρή μακροχρόνια έκθεση των πελατών της στις 7 TWh.
Το deal θα βελτιώσει επίσης το μείγμα δυναμικότητας ΑΠΕ της ΔΕΗ, στρέφοντάς το προς το ανώτερο προφίλ παραγωγής αιολικών πάρκων, το οποίο θα αντιπροσωπεύει το 69% του χαρτοφυλακίου της ΑΠΕ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Τέλος, αυτή η κίνηση θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ της ΔΕΗ στα 2,1 GW, η οποία -σε συνδυασμό με τα 3,3 GW υπό κατασκευή και την RTB- εξασφαλίζει αποτελεσματικά τον στόχο των 5,5 GW για το 2026, υποδηλώνοντας ότι επίκειται αναβάθμιση στο συνολικό στόχο για τις ΑΠΕ.
Πράσινος μετασχηματισμός
Όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, η ΔΕΗ συνεχίζει να μετασχηματίζεται, στοχεύοντας στην πλήρη απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων έως το 2026, με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 840 MW να τίθεται σε λειτουργία μέχρι το ίδιο έτος.
Στον τομέα της προμήθειας, η ΔΕΗ συνεχίζει να κυριαρχεί στον επικερδή τοπικό τομέα προμήθειας ΧΤ (μερίδιο πάνω από 64%), ενώ η λήξη των ζημιογόνων συμβολαίων ΥΤ και η εισαγωγή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας αναμένεται να αυξήσουν τα κέρδη της επιχείρησης.
Τέλος, η Eurobank Eq. εκτιμά ότι η διανομή θα ενισχύσει το RAB του σε 5,1 δισ. ευρώ (από 4,3 δισ. ευρώ το 2023) μέσω ενός επενδυτικού σχεδίου 2,4 δισ. ευρώ, ενώ η πραγματοποιηθείσα αύξηση του WACC στην Ελλάδα και η πιθανή άνοδός του στη Ρουμανία θα ενισχύσουν περαιτέρω την κερδοφορία.
Η πραγματική επίδραση του έκτακτου φόρου
Εν μέσω «εκτίναξης» των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή ειδικής εισφοράς 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή, με στόχο να αποσπάσει τα «απροσδόκητα κέρδη» της βιομηχανίας.
Η παρέμβαση στοχεύει σε περίπου 30-40 εκατ. ευρώ για την επιδότηση λογαριασμών λιανικής και πιθανότατα θα ισχύσει μόνο τον Αύγουστο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως ο αντίκτυπος του μέτρου θα είναι ασήμαντος για τη ΔΕΗ (λιγότερο από 1% στο EBITDA του 2024), με την άνοδο των τιμών χονδρικής να ωφελεί σημαντικά τα έσοδα από τις υδροηλεκτρικές μονάδες και τις μονάδες φυσικού αερίου (λιγότερο από 2x έναντι του α’ εξαμήνου 2024) και να ενισχύει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία δεδομένης της υψηλής λειτουργικής μόχλευσης.