Αισιόδοξη εμφανίζεται η Eurobank Equities για τις προοπτικές των ελληνικών  τραπεζών, ενώ βλέπει πιθανότητα περαιτέρω ανόδου των αποτιμήσεων τους, τονίζοντας πως ο κλάδος έχει ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την ομαλοποίηση, μέσω των νέων στρατηγικών σχεδίων που έχουν ανακοινωθεί και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, οδηγώντας στην ταχύτερη εκκαθάριση των NPEs και διατηρώντας παράλληλα τα κεφαλαιακά μαξιλάρια.

Παράλληλα τονίζει πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία τόσο για τον κλάδο όσο και για την ελληνική οικονομία.

Η Eurobank Equities καλύπτει τις μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής  με σύσταση αγορά (buy)και σύσταση διακράτηση (hold) της Πειραιώς, δίνοντας τιμές στόχους 1,58 ευρώ για την Alpha Bank, 3,23 ευρώ για την Εθνική και 1,91 ευρώ για την Πειραιώς.

Όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, όπως αναμενόταν, όλες οι τράπεζες επέλεξαν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για εκκαθάριση των ισολογισμών με στόχο τα μονοψήφια ποσοστά NPE κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Μάλιστα εκτιμά ότι λόγω των τιτλοποιήσεων περίπου 25 δισ. ευρώ, τα σχέδιά τους είναι αρκετά αξιόπιστα.

Οι προβλέψεις των τραπεζών υποδηλώνουν ότι το ρυθμιστικό κεφάλαιο θα παραμείνει άνετα πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις, με τη μέση αναλογία CET 1 να διαμορφώνεται σε 14% σε επίπεδο τομέα το 2022 μετά την εκκαθάριση.

Προς την ανάκαμψη των κερδών

Είναι σημαντικό ότι η γρήγορη μείωση των NPE αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος κινδύνου (CoR) από το 2022, επιτρέποντας στις τράπεζες να επιτύχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια.
Η απόδοση κεφαλαίου (RoE) εκτιμάται πάνω από 5%.

Κατά την άποψη της Eurobank Equities, η αναμενόμενη αύξηση δανείων, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των διοικητικών στελεχών για τη δημιουργία περισσότερων εσόδων F&C, διατηρώντας παράλληλα την πειθαρχία του κόστους, θα έπρεπε να φέρει τα RoEs σε επίπεδα περίπου 10% μεσοπρόθεσμα.

Σημαντική ευκαιρία για οικονομία και τράπεζες το Ταμείο Ανάκαμψης

Το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης (“Greece 2.0”) αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε μια αλλαγή του μοντέλου μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς μια εξωστρεφή, ανταγωνιστική, πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν άμεσα και έμμεσα από το Ταμείο Ανάκτησης, καθώς η υλοποίηση των σχετικών έργων θα τροφοδοτήσει τη ζήτηση πίστωσης (κατά 18 δισ. ευρώ σύμφωνα με την AB Economic Research), ενώ παράλληλα δημιουργεί ευκαιρίες για άλλες πηγές εσόδων.

Καμία αλλαγή στις εκτιμήσεις

Η Eurobank Equities αφήνει τις εκτιμήσεις της αμετάβλητες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ωστόσο πιστεύει ότι το 2021 θα είναι ένα μεταβατικό έτος, δεδομένων των αναμενόμενων σημαντικών συναλλαγών NPE και άλλων δαπανών αναδιάρθρωσης.

Οι εκτιμήσεις της παραμένουν στη συντηρητική πλευρά, υποδηλώνοντας ότι οι κίνδυνοι είναι κυρίως ανοδικοί.

Η μείωση των NPE και η επίτευξη των στόχων κερδοφορίας είναι οι βασικοί καταλύτες.

Η επαναξιολόγηση θα συνεχιστεί

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,4x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2022, μέγεθος που υποδηλώνει discount 40% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο.

Εδώ και καιρό η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι η επιτάχυνση των προσπαθειών εκκαθάρισης θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του σχετικού κενού αποτίμησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις των τραπεζών σχετικά με τα NPE και την κερδοφορία (RoEs μεταξύ 5% και 10% για το 2022), η Eurobank Equities βλέπει περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες να κινηθούν υψηλότερα στο φάσμα της αποτίμησης.

Δεδομένης της έντονης ανόδου τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, πιστεύει ότι η δυναμική βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να μειωθεί.