Στην επενδυτική άνοιξη της Ελλάδας ποντάρει η Eurobank.
Ενέργεια και πράσινη μετάβαση, τουρισμός και ξενοδοχεία, κατασκευές και έργα υποδομών, τηλεπικοινωνίες και ψηφιακή αναβάθμιση, βιομηχανία και μεταποίηση είναι οι πέντε πυλώνες που στηρίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
Χθες η Eurobank παρουσίασε μελέτη της σύμφωνα με την οποία επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ 55,4 δισ. ευρώ στη δεκαετία και κατά 95,9 δις ευρώ στην εικοσαετία, ενώ στα ίδια τα έργα -και στα υπόλοιπα που θα προκύψουν από αυτά- μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 470.000 εργαζόμενοι σε ορίζοντα 10ετίας και 850.000 στην 20ετία.
Την ίδια ώρα η Eurobank, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Φωκίων Καραβίας και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Κώστας Βασιλείου, έχει ήδη διαθέσει πλήρως την πρώτη δόση των δανείων του ΤΑΑ, και έχει αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης δόσης χρηματοδοτώντας έργα που αφορούν στο σύνολο των παραγωγικών τομέων της οικονομίας.
Τώρα ο στόχος της είναι να διπλασιάσει στα 18 δις ευρώ το επιχειρηματικό της χαρτοφυλάκιο μέχρι το τέλος του 2025, από τα 9 δις ευρώ που ήταν το 2019.
Μάλιστα φέτος το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο θα διαμορφωθεί στα 14,5 δις ευρώ.
Η δυναμική της τράπεζας στις επιχειρηματικές χορηγήσεις είναι μεγάλη και φέτος η καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ.
Και όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας οι νέες χρηματοδοτήσεις της τράπεζας προς τις επιχειρήσεις θα είναι τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2025.
Οι πυλώνες της ανάπτυξης
Οι βασικοί πυλώνες που σύμφωνα με την διοίκηση της Eurobank «θα τραβήξουν το κάρο της ανάπτυξης», τα προσεχή χρόνια είναι:
- οι υποδομές, το real estate και οι αστικές αναπλάσεις, που θα χρειαστούν χρηματοδοτήσεις 5,5 δισ. ευρώ και θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος
- η ενέργεια, η πράσινη μετάβαση και η απανθρακοποίηση που θα απαιτήσουν χρηματοδοτήσεις 7 δισ. ευρώ με στόχο όχι μόνο την ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας αλλά και την δυνατότητα ανάδειξής της σε εξαγωγική περιφερειακή δύναμη
- οι τηλεπικοινωνίες και η ψηφιακή αναβάθμιση που θα απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ και θα αναδείξουν την χώρα μας σε κόμβο καινοτομίας, συνεισφέροντας επίσης στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος
- ο τουρισμός μέσω αναβάθμισης των ξενοδοχειακών μονάδων και την δημιουργία δομών ευεξίας που θα απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις 4,5 δισ. ευρώ και
- η βιομηχανία και η αναβάθμισης του παραγωγικού ιστού που θα απαιτήσουν χρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
- Άφαντοι ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα -Στην Κιβωτό δηλώνουν… άγνοια
- Λιούις Χάμιλτον: Πενθεί για την 5χρονη Isla – Ήταν η αγαπημένη του θαυμάστρια
- Νίκος Μαστοράκης: Πως κατάφερε ο ANT1+ να βάλει αυτογκόλ- Το μεγάλο φιάσκο
- Baby loading: Πότε θα γεννήσουν οι Ελληνίδες celebrities
- MYTILINEOS Smart Cities: Η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας στα Άσπρα Σπίτια