Αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, στο BBB (low), δίνει στη Eurobank η Morningstar DBRS, ξεκινώντας την κάλυψη της τράπεζας.

Η αξιολόγηση αντανακλά το κορυφαίο franchise της Eurobank στην ελληνική αγορά retail και corporate banking καθώς και τον βαθμό διαφοροποίησης της τράπεζας στο εξωτερικό, παρά την ανάκαμψη που χρειάστηκε να επιτύχει, μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την ελληνική κρίση χρέους, σημειώνει ο οίκος.

Ο όμιλος έχει μειώσει σημαντικά τα ρίσκα στον ισολογισμό του τα τελευταία χρόνια, με μία μεγάλη διαδικασία εκκαθάρισης δανείων και την ενίσχυση των επιπέδων κάλυψης δανείων.

Την ίδια ώρα, η Morningstar DBRS επισημαίνει ότι η ικανότητα της Eurobank να παράγει επαναλαμβανόμενα κέρδη έχει βελτιωθεί, με ώθηση κυρίως από τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια καθώς και την καλύτερη δομή κόστους και τις μειωμένες προβλέψεις για επισφάλειες.

Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα μπορεί να στηρίζεται σε πιο ισχυρά buffers κεφαλαίων έναντι των ελάχιστων απαιτήσεων, παρά τη σχεδιαζόμενη διανομή μερίσματος σύντομα, σημειώνει ο οίκος.

Επιπλέον, μιλά για μια σταθερή χρηματοδότηση και ρευστότητα, που ωφελείται κυρίως από τη μεγάλη καταθετική βάση.

Παρόλα αυτά, η αξιολόγηση αντανακλά και την μέτρια διαφοροποίηση στο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας, το μείγμα των εσόδων και τη χρηματοδοτική δομή, καθώς και το υψηλό επίπεδο του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια.

Η Morningstar DBRS εκτιμά ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα αναμένεται να ενισχύσει τις πιέσεις στο προφίλ ρίσκου της Eurobank, όμως η τράπεζα εκτιμάται ότι θα μπορέσει να διατηρήσει καλούς δείκτες ποιότητας ενεργητικού, εκμεταλλευόμενη αντισταθμιστικούς παράγοντες, όπως οι ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η στήριξη της πιστωτικής επέκτασης λόγω των projects του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συνολική κερδοφορία της Eurobank αναμένεται να παραμείνει σε σχετικά καλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη